Iz Pariza se javila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović koja je analizirala bilateralni susret premijera Andreja Plenkovića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.


"Emmanuel Macron stavio je proširenje Europske unije na treću točku vlastite agende, a na prvom su mu klima i klimatske promjene. Francuski predsjednik traži podrobne informacije o zapadnom Balkanu, dugo politički zaputenom prostoru, ali traži i političke ideje. Sutra mu u Pariz dolazi i novi povjerenik za proširenje uoči novog izvješća Europske komisije o napretku zemalja pregovarača", javlja reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović. 

Vezani članci Mislav Bago, Marija Miholjek i Saša Kopljar - 3 Mislav Bago analizira sukob premijera i predsjednika: "Njihova vojska je ukopana. Ali ja zapravo mislim da oni uživaju..." Zoran Milanović Milanović ponovno udario po Plenkoviću: ''Gdje da sjednemo, u krilo? On bi samo sjedio. Nema sjedenja, nismo anemični''

"Macron je za Makedoniju pokazao dozu benevolentnosti da bi mogla dobiti datum početka pregovora prije summita u Zagrebu, ali sve ovisi o rezultatima izbora i o načinu na koji će se u travnju provesti izborni procesi. Francuskom predsjedniku je jasno da je Makedonija napravila veliki napor, ali prema Albaniji je izrazito skeptičan. Smatra da Albanija može čekati i da je potpuno van europskog konteksta.

Zanimalo ga je stanje na granici Hrvatske i BiH, na vanjskoj granici EU. Premijer Andrej Plenković mu je iznio detaljne podatke o broju migranata i o radu hrvatske policije. Predsjednik Macron bio je prilično osupnut, nije bio u to dobro upućen. Zabrinut je i hoće li Europa moći izdržati ako Turska pusti veći broj migranata", kazala je Ivana Petrović. Plenković smatra da se te stvari ne mogu rješavati bez suradnje s turskim predsjednikom Erdoganom, ma koliko ga Macron smatrao problematičnim.

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr