Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović iz Berlina

"Kompleksna politička situacija natjerat će Hrvatsku da počne stvarati vlastite politike"

Ivana Petrović donosi detaljes sastanka u Berlinu (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović donosi detaljes sastanka u Berlinu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović donosi detaljes sastanka u Berlinu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U Berlinu traje sastanak o zapadnom Balkanu. Glavna tema summita na kojem su se okupili čelnici zemalja regije odnos je Srbije i Kosova.

Na summitu o zapadnom Balkanu mogu očekivati slabi pomaci, a ključna poruka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona je ta da proširenja nema, odnosno oni su rekli da je ovo sastanak o stabilnosti, a ne o proširenju i da o proširenju računa vodi Europska Komisija.

Pročitajte i ovo Angela Merkel O UKRAJINI Angela Merkel u prvom intervjuu nakon odlaska s vlasti: "Naravno da sam se pitala što smo krivo učinili" Goran Bandov - 1 Analiza stručnjaka Je li Hrvatska s njemačkom novom vladom pred problemom: "Čini se da stvarno stojimo pred nekim novim izazovima"

Izvješće o napretku zapadnog Balkana je gotovo, ali neće biti prezentirano prije formiranja nove Europske Komisije u 10 mjesecu. Inače, Macron se protivi proširenju.

On je rekao da je proširenje postao mehanizam bez kriterija. Slabo možemo očekivati bilo što od summita kada vidimo pozicije s kojima su došli i kosovsko i srbijansko vodstvo. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako je donja granica kod pregovaranja ukidanje poreza koje je Kosovo uvelo Srbiji.

Kosovski predsjednik Thaci želi Kosovu pripojiti dolinu Preševa i kaže da je za to došlo vrijeme. Kosovski premijer Haradinaj je pak rekao, nakon sastanka s američkim veleposlanikom da se ništa između Kosova i Srbije neće riješiti bez SAD-a i da je ključna razlika između Kosova i Srbije ta što Kosovo želi ući u NATO savez i u Europsku Uniju, dok se Srbija želi prikloniti Rusiji.

Ovdje se dosta spominje sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke, no meni se čini da je to kriva analogija, jer njihova politička priča je različita od priče između Srbije i Kosova.

Ponajprije tu je riječ o dvije suverene države, od kojih je jedna članica EU i NATO saveza, dok je Kosovo još uvijek po Ustavu dio Srbije. To je nešto što će s ovih pozicija jako teško ići.

Premijera Plenkovića danas sam pitala o sudjelovanju Hrvatske u Altei. Altea je misija EU, sigurnosnih snaga u kojoj Hrvatska ne sudjeluje, iako sve što je potrebno za Alteu, uključujući oružje, prolazi kroz Hrvatsku.

Službeni Zagreb još nije postavio pitanje zašto ne sudjelujemo u tome. Meni se čini da će komleksna politička situacija u susjedstvu natjerati službeni Zagreb da počne stvarati vlastite stavove, vlastite politike, prema susjedstvu koje će poslije prezentirati u Bruxellesu, svakako na boljitak, i EU, i što bržeg priključivanja zapadnog Blkana EU jednoga dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
Aktualno Slovenski sud bez sluha: Hrvatskim ribarima stigle visoke kazne na koje se nemaju pravo žaliti Petra Fabian Kaspov razgovara s Diegom Makovcom o prekršajnim nalozima (Foto: Dnevnik.hr) Petra Fabian Kaspov razgovara s Diegom Makovcom o prekršajnim nalozima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ribar Diego Makovac (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Slovenski sud bez sluha: Hrvatskim ribarima stigle visoke kazne na koje se nemaju pravo žaliti 1/2 >>  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene