Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kemijsko zračenje

Italija: Pronašli sedam uginulih kitova u Apuliji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam uginulih kitova pronađeno je na obalama talijanske pokrajine Apulije, što je prvi takav događaj nakon 19. stoljeća kojemu bi uzrok mogao biti kemijsko i elektromagnetsko onečišćenje, pišu talijanska glasila u petak.

Devet kitova, ulješura dugih desetak metara, čija se težina procjenjuje na oko 15 tona, primijećeno je u četvrtak navečer duž obale od Gargana do Foce di Varana. Dva su uspjela otploviti na pučinu, a ostali su uginuli. Talijansko ministarstvo za okoliš poslalo je stručnjake na mjesto događaja, a obalna straža prati stanje. 'Riječ je o doista neobičnom događaju, ne samo za Italiju, već i za cijelo Sredozemlje', ističe organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace, a prenosi Ansa. 'Ovo je prirodna katastrofa', ističe Greenpeace dodajući da je riječ o zaštićenoj i rijetkoj vrsti kitova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Željeli omesti prijevoz Greeneace blokirao brod pun kitovskoga mesa Slika nije dostupna Kravavo more FOTO: Uginulo 150 kitova nasukanih na stijene

>> VIDEO: Eutanazirani deseci nasukanih kitova

'Uzroci koji još nisu utvrđeni, mogu se 99 posto pripisati ljudskom djelovanju, a napose kemijskom i elektromagnetskom onečišćenju', rekao je Fabrizio Bulgarini, glavni znanstvenik WWF-a, nevladine organizacije za zaštitu okoliša, u Italiji. 'Te životinje su žrtve interferencije sonara koje koriste navigacijski čamci', dodao je, kazavši da potonji mogu, po nekim istraživanjima, uzrokovati 'dezorijentaciju ili čak oštećenje sustava' koji kitovima pomaže da se kreću u vodi. Druga je pretpostavka da su kitovi 'izgubili kompas' pod utjecajem uređaja za istraživanje i eksploataciju nafte. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene