Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sedam uginulih kitova pronađeno je na obalama talijanske pokrajine Apulije, što je prvi takav događaj nakon 19. stoljeća kojemu bi uzrok mogao biti kemijsko i elektromagnetsko onečišćenje, pišu talijanska glasila u petak.


Devet kitova, ulješura dugih desetak metara, čija se težina procjenjuje na oko 15 tona, primijećeno je u četvrtak navečer duž obale od Gargana do Foce di Varana. Dva su uspjela otploviti na pučinu, a ostali su uginuli. Talijansko ministarstvo za okoliš poslalo je stručnjake na mjesto događaja, a obalna straža prati stanje. 'Riječ je o doista neobičnom događaju, ne samo za Italiju, već i za cijelo Sredozemlje', ističe organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace, a prenosi Ansa. 'Ovo je prirodna katastrofa', ističe Greenpeace dodajući da je riječ o zaštićenoj i rijetkoj vrsti kitova.

Vezani članci Aktivisti Greenpeacea održali prosvjed ispred Inine zgrade ''Ivana D – dvije godine nebrige'': ''Planira li Ina oboriti i preostalih 19 platformi na dno Jadrana?'' Slika nije dostupna VIDEO Stručnjaci iznenađeni: 'Ovo je prvi zabilježeni slučaj!'

>> VIDEO: Eutanazirani deseci nasukanih kitova

'Uzroci koji još nisu utvrđeni, mogu se 99 posto pripisati ljudskom djelovanju, a napose kemijskom i elektromagnetskom onečišćenju', rekao je Fabrizio Bulgarini, glavni znanstvenik WWF-a, nevladine organizacije za zaštitu okoliša, u Italiji. 'Te životinje su žrtve interferencije sonara koje koriste navigacijski čamci', dodao je, kazavši da potonji mogu, po nekim istraživanjima, uzrokovati 'dezorijentaciju ili čak oštećenje sustava' koji kitovima pomaže da se kreću u vodi. Druga je pretpostavka da su kitovi 'izgubili kompas' pod utjecajem uređaja za istraživanje i eksploataciju nafte. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju