Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica

Italija odala počast sucu Giovaniju Falconeu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na 20. godišnjicu ubojstva protumafijaškog suca Giovannija Falconea, talijanski premijer Mario Monti pozvao je zemlju u bespoštednu borbu protiv mafije na komemoraciji održanoj u srijedu u Palermu.

"Čitava se zemlja mora uključiti u borbu protiv mafije . Cosu Nostru ne smije se pobijediti samo u Palermu , Ndranghetu samo u Kalabriji ili Camorru samo u Napulju", rekao je talijanski premijer Mario Monti.

Premijer je svečano otvorio mramorni spomenik za 200 žrtava mafije, predstavnika sindikata, boraca protiv mafije u "parku sjećanja" uređenom na poljoprivrednom zemljištu oduzetom mafijaškom bossu Micheleu Grecu (umro 2008.) koji je bio u samome vrhu Cose Nostre.

Italija je u sklopu borbe protiv mafije donijela poseban zakon o pljenidbi mafijaških posjeda i imovine. Protumafijaški državni odvjetnik Pietro Grasso kazao je da zemlja na sjećanju gradi svoju budućnost u govoru pred 2.600 mladih ljudi koji su "brodovima zakonitosti" doplovili do Palerma.

Na cesti od zračne luke do središta Palerma mafija je 23. svibnja 1992., aktivirala 500 kilograma eksploziva i raznijela vozilo suca Falconea u kojem su poginuli i njegova supruga i trojica tjelohranitelja.

Palermo se atentata prisjeća brojnim manifestacijama, također i u spomen na Falconeova kolegu Paola Borsellina, ubijenog 19. srpnja 1992., također eksplozivom na njegovo vozilo.

Počast je odao i predsjednik Republike Giorgio Napolitano, a govore su talijanski dužnosnici održali u "dvorani-bunkeru" zatvora Ucciardone u Palermu, mjestu velikog suđenja Cosi Nostri od veljače 1986. do prosinca 1987. U tom procesu je bilo 475 optuženih i zatraženo je više od 1.000 godina zatvora te je dosuđeno 19 kazni doživotnog zatvora.

Naredbodavci ubojstava, šef Coste Nostre, Toto Riina kao i izvršitelji napada uhićeni su i osuđeni, ali se sumnjae da su u uroti sudjelovali i krugovi povezani s državom i talijanskim tajnim službama.  (Hina)

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene