Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Italija planira izgraditi autocestu koja će povezati zapadni i istočni kraj Libije, kao dio kompenzacije za štetu nanesenu tijekom talijanske kolonizacije Libije, objavila je agencija Jana.


Libijska agencija je javila da je talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema na sastanku s Moamerom Gadafijem u subotu izjavio da će Italija izgraditi autocestu koja će povezati Ras Jdayr na libijskoj granici s Tunisom sa Sallumom na granici s Egiptom.

Vezani članci Stevan Suša i Aleksandar Vučić - 1 Urnebesna snimka: Načelnik općine u Srbiji pokušava izgovoriti ime kineskog investitora, Vučić prasnuo u smijeh HGSS Gospić u akciji spašavanja - 3 Dvoje planinara na cesti prema Zavižanu zahvatila mećava, spašavao ih HGSS

'Ministar je detaljno prezentirao veliki projekt gradnje autoceste od Ras Jsayra do Salluma, koji bi poslužio kao dio kompenzacije za talijanski kolonijalni period', piše Jana.

Italija, koja je vladala Libijom od 1911. do 1943. godine, imala je teške odnose s Gadafijem otkako je ovaj osvojio vlast 1969. i protjerao talijanske državljane iz zemlje i zaplijenio njihovu
imovinu.

Odnosi su se poboljšali zadnjih nekoliko godina otkako je Rim, kao glavni libijski trgovački partner u Europi, podržao nastojanja Tripolija da zatopli odnose sa Zapadom.

Obje su zemlje dugo godina tražile način da se isplati kompenzacija za talijansku kolonijalnu politiku prema Libiji. Obalna autocesta, projekt vrijedan nekoliko milijardi dolara, često se spominjao kao moguća opcija.

Italija iz Libije uvozi trećinu svojih potreba za plinom i četvrtinu za naftom.