Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

NOVI REZULTATI Evo kako trudnoća trajno utječe na majčin mozak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su se približili novim spoznajama, kojima bi jednoga dana možda mogli odgoditi ili spriječiti bolesti poput Alzheimera.

Rođenje djeteta može zauvijek ostaviti utjecaj na mozak majke, pokazala je serija istraživanja, piše Independent.co.uk. Razlog je val ženskih hormona koji tijekom trudnoće može utjecati na razvoj nekih od ključnih dijelova središnjeg živčanog sustava.

Pročitajte i ovo Ilustracija koje veselje U školi u Pitomači vlada prava euforija: "Baby boom kakav se ne pamti" Ilustracija 30 godina zatvora Dijete joj umrlo nakon porođaja pa osuđena za pobačaj: "Prestanite optuživati ​​i progoniti druge nevine žene poput mene"

Rezultati istraživanja pokazuju kako rađanje osim što može ostaviti utjecaj na majčin mozak, možda rasvijetli i do sada nejasna pitanja oko toga povećava li hormonska terapija tijekom menopauze rizik da žena oboli od Alzheimerove bolesti u starijoj dobi, tvrde znanstvenici.

Znanstvenici su se fokusirali na dva hormona koje se inače učestalo koristi za tretiranje simptoma menopauze, i dokazali su kako su ti hormoni mogli različito utjecati na ženu, ovisno o njezinoj dobi i o tome je li već prije rađala.

Iako je istraživanje najvećim dijelom provedeno na laboratorijskim štakorima, znanstvenici tvrde da je najveći broj dokaza primjenjiv i za ljude jer su ispitivali isti tip hormona i moždanih stanica.

65-godišnja Njemica nosi četvorke

Znanstvenici tvrde kako sastav hormona estrogena tijekom trudnoće, čija razina tijekom drugog stanja može narasti i do nekoliko stotina puta, može promijeniti ili utjecati na neuroplastičnost i ponovni rast živčanih stanica u dijelu mozga koji se zove hipokampus, koji je povezan sa pamćenjem i svjesnosti o prostoru.

„Zaključak je da majčinstvo može trajno ostaviti utjecaj na mozak“, kaže Liisa Galea sa Sveučilišta British Columbia u Kanadi, i dodaje kako se promjene nakon trudnoće oslikavaju na fizičko kao i na psihičko stanje žene.

Smatraju kako je ovo bacilo novu perspektivu u istraživanju psiholoških oboljenja u žena, a posebno se odnosi na saznanje da bi hormon estradiol mogao poticati proizvodnju novih živčanih stanica u hipokampusu i šansu za preživljavanjem stanica na duža razdoblja.

Život 18-godišnjaku spasio test za trudnoću

Estradiol je tijekom istraživanja povećao i pamćenje mladih ženki štakora, a isti rezultat nije se dogodio kada su ih tretirali drugim hormonom, estronom, koji je jedan od hormona koji se učestalo uključuje u hormonske terapije.

Ovaj efekt odnosio se na ženske štakora u zreloj dobi koje su već iskusile majčinstvo, gdje im je estron poboljšao sposobnost učenja i pamćenja. No, kada je ista terapija primijenjena na ženke u jednakoj dobi koje prije toga nisu bile majke, pamćenje i učenje im je također poboljšano, ali im je poboljšana i neuroplastičnost u hipokampusu, što sugerira kako je prijašnja trudnoća kod prve skupine već ostavila trajan utjecaj.

Znanstvenici imaju još jako puno posla, osobito u pogledu zaključaka na koji način rađanje i hormonske terapije utječu na ženska psihološka oboljenja u kasnijoj životnoj dobi, ali su ih ovi rezultati približili novim spoznajama.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene