Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Služba za nadzor španjolskih sudova počela je u utorak istragu o prihodima koje je sudac Baltasar Garzon primao u Sjedinjenim Državama za svoja predavanja na sveučilištu u New Yorku, a nije ih prijavio svome poslodavcu.


Stegovna komisija Glavnog vijeća za pravosudnu vlast (CGPJ) jednoglasno je odlučila da će povesti istragu o 200.000 dolara koje je između ožujka 2005. i lipnja 2006. primio Garzon dok je radio u SAD-u kao gost predavač na sveučilištu. Poznati sudac odbacuje optužbe da je htio utajiti prihode i ističe kako, da mu je to bila namjera, ne bi prijavio prihode američkoj i španjolskoj poreznoj službi, kao što je učinio, kako navodi blizak izvor.

Vrhovni sud je u ponedjeljak odbacio tužbu za 'korupciju' koju je protiv sudca Garzona podnio jedan odvjetnik, ali je predao predmet CGPJ-u radi možebitnog određivanja stegovnih mjera sudcu koji svom poslodavcu, ministarstvu pravosuđa, nije prijavio 200.000 dolara. Sudac Garzon star 53 godine koji već 20 godina radi kao istražni sudac u španjolskom Vrhovnome sudu, postao je svjetski poznat kada je dao uhititi bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta 1998. u Londonu.

Vezani članci Sudac Ivan Turudić Sudac Turudić o gubitku pozicije najmoćnijeg suca u državi: "Zdravka Mamića poznajem 25 godina, bilo bi bijedno to poricati. Ali, nismo se čuli već dugo" Nediljko Boban Sudac Nediljko Boban za Dnevnik Nove TV o Mamićevim opužbama: "Nisam ga nikad ni vidio. On gradi priču koja će mu pogodovati"