Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nadzor španjolskih sudova

Istraga u vezi američke plaće suca Garzona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Služba za nadzor španjolskih sudova počela je u utorak istragu o prihodima koje je sudac Baltasar Garzon primao u Sjedinjenim Državama za svoja predavanja na sveučilištu u New Yorku, a nije ih prijavio svome poslodavcu.

Stegovna komisija Glavnog vijeća za pravosudnu vlast (CGPJ) jednoglasno je odlučila da će povesti istragu o 200.000 dolara koje je između ožujka 2005. i lipnja 2006. primio Garzon dok je radio u SAD-u kao gost predavač na sveučilištu. Poznati sudac odbacuje optužbe da je htio utajiti prihode i ističe kako, da mu je to bila namjera, ne bi prijavio prihode američkoj i španjolskoj poreznoj službi, kao što je učinio, kako navodi blizak izvor.

Pročitajte i ovo Europski parlament svi žele u EU parlament Nema više visoke plaće, dodataka, putnih troškova: Ovo su najveći gubitnici europskih izbora Politički dogovori - 4 "Moraju biti besprijekorni" Tko će biti novi ustavni suci? I što je s veleposlanicima koje nemamo u nizu država? "Milanović je uskratio potpis..."

Vrhovni sud je u ponedjeljak odbacio tužbu za 'korupciju' koju je protiv sudca Garzona podnio jedan odvjetnik, ali je predao predmet CGPJ-u radi možebitnog određivanja stegovnih mjera sudcu koji svom poslodavcu, ministarstvu pravosuđa, nije prijavio 200.000 dolara. Sudac Garzon star 53 godine koji već 20 godina radi kao istražni sudac u španjolskom Vrhovnome sudu, postao je svjetski poznat kada je dao uhititi bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta 1998. u Londonu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene