Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Noćas uhićeni Sirijac, kojeg se sumnjiči za planiranje terorističkih napada u Njemačkoj, povezan je s tzv. Islamskom državom a ministar unutarnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere vidi u postupcima uhićenog izbjeglice sličnosti s pripremama napada u Parizu i Bruxellesu.


''Događaji u Chemnitzu su, prema saznanjima koje raspolažemo, vrlo slični pripremama napada u Parizu i Bruxellesu''', rekao je Thomas de Maiziere u ponedjeljak nakon konferencije za tisak policije u Saskoj, saveznoj pokrajini gdje je uhićeni Sirijac pripremao napad.

Osumnjičeni se nalazio u završnoj fazi izrade eksplozivnog prsluka

De Maiziere je naglasio kako je Njemačka i dalje u ''središtu zanimanja'' međunarodnog terorizma.

''Istraga pokazuje da su napadi poput onih u Parizu i Bruxellesu i u Njemačkoj u svakom trenutku mogući'', rekao je de Maiziere.

Prije toga je predsjednik saskog Pokrajinskog ureda za borbu protiv kriminala Joerg Michaelis potvrdio kako istražitelji polaze od toga da je, noćas u Leipzigu uhićeni Jaber Albakr, ''u kontaktu s tzv. Islamskom državom''.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Znamo da IS želi izvesti napad, ne znamo gdje, ali znamo koga žele regrutirati' Slika nije dostupna NJEMAČKA POLICIJA NAKON NAPETE NOĆI 'Dojavljena su nam imena'

''Osumnjičeni se nalazio u završnoj fazi izrade eksplozivne naprave i to u obliku eksplozivnog prsluka'', rekao je Michaelis.

Dvadesetdvogodišnji Sirijac je uhićen u noći s nedjelje na ponedjeljak u stanu drugog Sirijca u Leipzigu koji ga je primio u svoj stan, ali ga je savladao i alarmirao policiju kada je shvatio da se radi o osobi za kojom policija traga putem potjernice.

Ministarstvo unutarnjih poslova Saske danas je potvrdilo da je Jaber Albar u Njemačku u veljači 2015. došao kao izbjeglica te da dosad ''nije upadao u oči''.

Njemačke obavještajne službe su dojavu o aktivnostima Sirijca na internetu dobile od ''više stranih obavještajnih službi''.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u međuvremenu zahvalila Sirijcu koji je alarmirao policiju nakon čega je osumnjičeni uhićen. (Hina)