Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Noćas uhićeni Sirijac, kojeg se sumnjiči za planiranje terorističkih napada u Njemačkoj, povezan je s tzv. Islamskom državom a ministar unutarnjih poslova Njemačke Thomas de Maiziere vidi u postupcima uhićenog izbjeglice sličnosti s pripremama napada u Parizu i Bruxellesu.


''Događaji u Chemnitzu su, prema saznanjima koje raspolažemo, vrlo slični pripremama napada u Parizu i Bruxellesu''', rekao je Thomas de Maiziere u ponedjeljak nakon konferencije za tisak policije u Saskoj, saveznoj pokrajini gdje je uhićeni Sirijac pripremao napad.

Osumnjičeni se nalazio u završnoj fazi izrade eksplozivnog prsluka

De Maiziere je naglasio kako je Njemačka i dalje u ''središtu zanimanja'' međunarodnog terorizma.

''Istraga pokazuje da su napadi poput onih u Parizu i Bruxellesu i u Njemačkoj u svakom trenutku mogući'', rekao je de Maiziere.

Prije toga je predsjednik saskog Pokrajinskog ureda za borbu protiv kriminala Joerg Michaelis potvrdio kako istražitelji polaze od toga da je, noćas u Leipzigu uhićeni Jaber Albakr, ''u kontaktu s tzv. Islamskom državom''.

Vezani članci Napad u Londonu (Foto: AFP) Doživotni zatvor za teroristički napad u Londonu: Automobilom se zabio u pješake i policajce Slika nije dostupna NJEMAČKA NA NOGAMA ZBOG BOMBAŠA 'Ne znamo gdje je on i što nosi sa sobom. Budite oprezni!'

''Osumnjičeni se nalazio u završnoj fazi izrade eksplozivne naprave i to u obliku eksplozivnog prsluka'', rekao je Michaelis.

Dvadesetdvogodišnji Sirijac je uhićen u noći s nedjelje na ponedjeljak u stanu drugog Sirijca u Leipzigu koji ga je primio u svoj stan, ali ga je savladao i alarmirao policiju kada je shvatio da se radi o osobi za kojom policija traga putem potjernice.

Ministarstvo unutarnjih poslova Saske danas je potvrdilo da je Jaber Albar u Njemačku u veljači 2015. došao kao izbjeglica te da dosad ''nije upadao u oči''.

Njemačke obavještajne službe su dojavu o aktivnostima Sirijca na internetu dobile od ''više stranih obavještajnih službi''.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u međuvremenu zahvalila Sirijcu koji je alarmirao policiju nakon čega je osumnjičeni uhićen. (Hina)