Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japanska vlada i operater oštećene centrale Fukushime obećali su u ponedjeljak 'radikalne žurne mjere' kako bi napokon riješili težak problem radioaktivne vode koja se čuva u spremnicima s kojima se nemarno postupalo i kojih je sigurnost dovedena u pitanja nakon istjecanja sadržaja.


"Temeljito ćemo preispitati način na koji se ta voda zbrinjavala", rekao je izvršni direktor Tokyo Electric Powera (TEPCO) Naomi Hirose, najavivši osnivanje posebnog stožera kojim će on predsjedati.

Vezani članci Slika nije dostupna Procjena troškova sanacije u Fukushimi narasla na 200 milijardi dolara Slika nije dostupna Japan ponovo pustio u pogon drugi nuklearni reaktor

>> 'Radioaktivna voda u Fukushimi curi zbog nebrige vlasnika!'

"Vlada ne može pustiti TEPCO da se brine o svemu. Ona mora djelovati preventivno i više se zauzeti, i to ćemo i učiniti", dodao je ministar za industriju Toshimitsu Motegi, pošto se osobno upoznao s razmjerima štete. "Zaposlit ćemo još 50 ljudi u kontroli" koja se provodi dvaput na dan, rekao je Hirose.

TEPCO uz to planira postaviti sustav termografskih kamera za mjerenje razine vode u spremnicima. Pojačat će se i mjere nadzora radioaktivnosti u okolini. "Sve te mjere provest ćemo što prije", istaknuo je Hirose. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook