Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika prijetnja ekosustavu

VIDEO Užasan prizor sve zaprepastio, nitko nema objašnjenje: "Ovakvo nešto nikad prije nismo vidjeli!"

Veliki pomor ribe u Nakiri zabrinuo je stručnjake. To je bio drugi takav događaj u posljednjih mjesec dana koji je zaprijetio čitavom ekosustavu.

Početkom mjeseca na obalama otoka Hokkaida, kod ribarske luke Hakodate, nasukalo se 1200 tona sardina i skuša, a sad se dogodio novi masovan pomor. Događaj je zabrinuo stručnjake koji još uvijek nisu dokučili točan uzrok zbog kojega je više od tisuću tona ribe završilo na obali najsjevernijeg japanskog otoka.

Površina nasukanih riba dugačka je više od jednog kilometra, prenosi Guardian.

Stručnjake je dodatno zabrinuo novi pomor riba koji se u srijedu dogodio stotinu kilometara dalje od Hakodate u Nakiri. Ondje je na površinu mora isplivalo 40 tona sardina koje su lokalni ribari pokušali sakupiti. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje suđenje Vozač Čazmatransa (60) napastovao učenicu (15) u autobusu! Prestravljena djevojčica je vikala: "Nemojte, ne dirajte me..."

Brza akcija je bila nužna kako bi spriječili ispuštanje plinova iz umrlih riba zbog kojeg bi razina kisika u moru mogla pasti na kritičnu razinu. Tako velika količina nasukane ribe predstavljala je ugrozu za čitav ekosustav marine.

“Nikada nisam vidio ništa slično ovome. Tek smo prošle godine počeli loviti sardine u Nakiri. Pitam se znači li to da se ekosustav mijenja“, rekao je jedan od ribara koji se 25 godina bavi ribolovom na području Nakirija.

Stručnjaci nagađaju da je razlog velikog nasukavanja riba promjena u temperaturi mora koja kod sardina izaziva šok. Još jedan od uzroka mogla bi biti migracija gofa i ostalih predatorskih riba koje se hrane sardinama.

Pročitajte i ovo Ilustracija opasno vrijeme DHMZ upalio niz upozorenja za četvrtak i petak: Crveni meteoalarm u četiri regije, stiže promjena vremena

“Uzrok je trenutno nepoznat. Planiramo uzeti uzorke mora iz tog područja te ih istražiti kako bi razotkrili ovaj slučaj“, rekao je Mikine Fujiwara, službenik zadužen za ribarstvoza lokalne japanske novine.

Britanske novine kao jedan od mogućih uzroka ove katastrofe istaknule su ispuštanje vode iz nuklearne elektrane u Fukushimi, što japanske vlasti negiraju tvrdeći da su prvi slučajevi nasukavanja ribe počeli četiri mjeseca prije no što je elektrana počela s ispuštanjem opasne nuklearne vode.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene