Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako se financiraju...

Islamska država zarađuje 3 milijuna dolara dnevno, evo kako

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki obavještajci prošli su tjedan iznijeli informaciju kako militanti Islamske države dnevno zarađuju više od 3 milijuna dolara. Ovo su načini na koje financiraju svoje aktivnosti.

1. Bogati donatori

Pročitajte i ovo Ilustracija Disciplina pred izbore Sve stranke u Saboru objavile izvještaje o poslovanju: Podaci su zanimljivi Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo

Kao i većina ostalih militantnih skupina u Siriji i Islamska država financijski uvelike ovisi o donacijama bogatih i velikodušnih simpatizera koji u svom revoltu protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada staju na stranu sunitskih militanata. Većina novca prikuplja se na teritoriju zemalja Arapskog zaljeva, a zatim se na tursko-sirijskoj granici predaje u ruke islamista. Osim privatnih donatora milijuni se u ruke Islamske države potajice slijevaju i iz vlada Saudijske Arabije, Katra i Kuvajta.

2. Pljačkanje

Otkako je u lipnju započela masovna ofenziva na Irak Islamska država je zauzela teritorij Iraka i Sirije veličine Ujedinjenog Kraljevstva. Na tom području militanti su ukrali milijune dolara iz banaka te raznih materijala iz vojnih struktura.

SAD i saveznici napali Islamsku državu: Najmanje 70 mrtvih militanata!

3. Krijumčarenje i porezi

Na području koje zauzmu militanti Islamske države počnu naplaćivati poreze. Prema izračunima Vijeća za vanjske poslove, IS je od malih i velikih poduzeća, čak i prije zauzimanja Mosula, zarađivala oko 8 milijuna dolara mjesečno. Postoje dokazi i kako ova skupina zarađuje milijune od ilegalne trgovine antikvitetima. Među stvarima koje su prokrijumčarili i prodali su i predmeti stariji od 8000 godina.

4. Nafta

Najveći izvor prihoda Islamske države upravo je nafta. Militanti vade sirovu naftu s desetak naftnih polja koja su zauzeli u Iraku i Siriji. Tu sirovu naftu potom izravno prodaju ili šalju u manje rafinerije koje će od nje proizvesti goriva smanjene kvalitete, prokrijumčariti preko granice i prodati na turskom crnom tržištu, a dio se prodaje čak i sirijskom režimu. Prema nekim izračunima militanti dnevno proizvedu između 25.000-40.000 barela nafte koji na crnom tržištu postižu cijenu od 1,2 milijuna dolara.

5. Otmice i trafficking

Islamska država zaradila je milijune od trgovine ljudima i otkupnina. Iako SAD i Velika Britanija imaju politiku prema kojoj teroristima ne plaćaju otkupninu neke druge europske vlade platile su i sedmeroznamenkaste iznose kako bi Islamska država na slobodu pustila njihove državljane, piše Huffington Post.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene