Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv Islamske države

ISIL provodi etničko čišćenje, Slovenija na pravoj strani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski mediji prenose brojne negativne reakcije društva zbog bojazni od uvlačenja u moguće vojno djelovanje.

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u srijedu da se Slovenija našla na pravoj strani uključivši se u koaliciju država koje će djelovati protiv organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIL).

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Rezultati ankete S kim bi Domovinski pokret trebao koalirati? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati"

"Logično je da je Slovenija kao članica EU-a i NATO saveza morala stati na stranu međunarodne zajednice i međunarodnog prava", rekao je Rupel za portal slovenskog Telekoma. Dodao je da međunarodno pravo zabranjuje stvaranje država terorističkim aktima i etničkim čišćenjem te da ulogu Slovenije u koaliciji 50-ak država vidi u zaustavljanju priliva islamističkih boraca koji odlaze na bojišta u Iraku i Siriji.

Pentagon upozorava: SAD-u i Europi prijeti neposredan teroristički napad

To što se Slovenija našla na popisu potencijalnih američkih koalicijskih partnera, koji je objavio američki State Department, u slovenskim je medijima naišlo na negativne reakcije zbog bojazni od uvlačenja u moguće vojno djelovanje, a mnogi komentatori ističu da je upravi Rupel bio među potpisnicima tzv. izjave iz Vilniusa, kad su neke bivše komunističke zemlje iz srednje i istočne Europe podržale američku argumentaciju o skrivenom oružju za masovno uništenje koja je poslužila za opravdanje invazije na Irak.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je za portal Telekoma da SAD nisu Sloveniju prethodno izvijestile da će biti stavljena na popis koalicijskih saveznika, a američki veleposlanik u Ljubljani Joseph A. Mussomelli da se Slovenija na popisu našla jer je jasno osudila ISIL i prozvala je kao stranu odgovornu za kršenje ljudskih prava u Iraku.

"Slovenija se zajedno s preostalim civiliziranim svijetom bori protiv Islamske države, kao braniteljica ljudskih prava i dostojanstva i u to ne bi smjelo biti sumnje", pojasnilo je veleposlanikovu izjavu američko veleposlanstvo u Ljubljani.

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je u utorak u New Yorku da sve do subote nije znao da se Slovenija našla na popisu američkih saveznica protiv ISIL-a i da je voditi vojne akcije bez potpore u rezoluciju UN-a riskantno. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene