Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iranski predsjednik

'Tražimo da međunarodna zajednica spriječi upotrebu kemijskog oružja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Hasan Rohani govorio je o uporabi 'kemijskih tvari' u Siriji, nekoliko dana nakon pogibije desetaka Sirijaca u napadu blizu Damaska koju je nazvao 'veoma bolnom'.

'Stanje koje danas prevladava u Siriji i pogibija stanovitog broja nedužnih ljudi prouzročena kemijskim tvarima veoma su bolni', rekao je Hasan Rohani, iranski predsjednik, kako prenosi vladina internetska stranica.

Sirijska oporba je optužila režim Bašara al-Asada da je u srijedu kemijskim oružjem napao sektore u rukama pobunjenika u predgrađu Damaska, iznoseći ocjenu o više od 1000 mrtvih, što Damask odlučno niječe.

Rohani nije nikoga optužio za navodnu uporabu kemijskog oružja, ali je glasnogovornik iranske diplomacije Abas Aragči, rekao u četvrtak da će, potvrdi li se informacija o uporabi kemijskog oružja, za to biti odgovorni pobunjenici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije na vrhuncu Nova eskalacija na Bliskom istoku: Bombardiran glavni grad Sirije, dvije osobe poginule Slika nije dostupna Okončali drugu misiju UN-ovi inspektori za kemijsko oružje napustili Damask

>> SAD razmatra mogućnost vojne intervencije u Siriji

Iran je glavni saveznik Sirije u regiji i redovito upozorava na jačanje sunitskih ekstremističkih skupina povezanih s Al Qaidom u toj zemlji.

'Islamska Republika Iran koja je bila žrtva kemijskog oružja (u vrijeme iransko-iračkog rata), traži od međunarodne zajednice da učini sve kako bi spriječila uporabu takva oružja bilo gdje u svijetu', dodao je Rohani.

Međunarodna zajednica želi da UN-ovi stručnjaci koji su u nedjelju doputovali u Siriju, što prije provedu istragu na mjestima napada koji se dogodio u srijedu, nakon sumnje u uporabu otrovnih plinova. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene