Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nuklearni program Irana bit će za SAD glavna tema kada se dvije zemlje sretnu za pregovaračkim stolom 1. listopada, izjavila je u utorak američka državna tajnica Hillary Clinton.


'Jasno smo dali do znanja Irancima da se bilo koji pregovori u kojima mi sudjelujemo moraju izravno baviti nuklearnim pitanjima', rekla je Clinton u Washingtonu. Pregovori su zakazani za 1. listopada, a osim Irana i SAD-a, na njemu će sudjelovati i Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Njemačka, članice tzv. skupine P5+1.

Vezani članci Slika nije dostupna Iransko pitanje: Peking ipak za mirno rješenje Slika nije dostupna Clinton u Rusiji razgovara o nuklearnom naoružanju

Po najavi State Departmenta, predviđeno je da se razgovori održe na razini političkih direktora ministarstva vanjskih poslova. Za sada nije određeno mjesto sastanka, a mediji u SAD navode da će se vjerojatno održati u Europi ili Turskoj. 'Iran je kazao da ima niz pitanja o kojima želi raspravljati s nama. No, ono što nas zanima je razgovarati s njima o pitanjima koja okružuju njihov nuklearni program i ambicije', rekla je Clinton u obraćanju novinarima nakon susreta s urugvajskim predsjednikom Tabare Vazquezom u State Departmentu.

Iran je prošloga tjedna objavio da s pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačkom želi razgovarati o cijelom nizu pitanja, uključujući globalno nuklearno razoružanje i mirovne pregovore između Izraela i Palestinaca. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadineđad i drugi čelnici u Teheranu insistiraju na pravu Irana da razvija svoj nuklearni program, tvrdeći da ima miroljubivu namjenu, dok Zapad strahuje da Iran razvija nuklearno oružje. 'Mi nemamo iluzija o iranskoj vladi', rekla je Clinton. 'Cilj je da se sastanemo i objasnimo Irancima, oči u oči, izbor koji Iran ima, i vidimo je li se Iran spreman angažirati', kazala je.

>> Iran spreman na pregovore o nuklearnom pitanju

Naglasila je da pregovori predstavljaju ispunjenje obećanja predsjednika Baracka Obame o diplomatskom angažiranju s Iranom. Skupina P5+1 u travnju je obnovila, dugo prisutnu, ponudu Iranu za diplomatske i druge poticaje u zamjenu za odustajanje od obogaćivanja urana, no režim u Teheranu i dalje nastavlja s nuklearnim programom. U prošlotjednom pristanku na sveobuhvatne pregovore s velikim silama, Iran je zanemario nuklearno pitanje. Vijeće sigurnosti UN-a Iranu je do sada uvelo tri kruga sankcija, a SAD je najavio inicijativu za njihovo pooštrenje ne donesu li pregovori pozitivnog rezultata. (Hina)