Paljenje američke zastave u Teheranu (Foto: AFP)
Paljenje američke zastave u Teheranu (Foto: AFP)

Najveća prijetnja sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država nisu oni kojima se trenutno posvećuje najveća pozornost - Islamska država i Al Kaida.


Nova prijetnja, koja je danas daleko najveći sigurnosni izazov za SAD i njegove suradnike, kao i za njihove interese na Bliskom istoku, je Iran, upozorava konzervativna neprofitna organizacija Heritage Foundation.

Iran možda nije kratkoročno tolika prijetnja sigurnosti Amerikanaca koliko terorističke skupine kao što su Islamska država ili Al Kaida, no predstavlja dugoročnu opasnost zbog razvoja nuklearnog naoružanja. Međunarodna zajednica uspjela je s Iranom postići dogovor kako bi se zemlji skinule dugogodišnje sankcije, no nakon 15 godina koliko bi trebao biti pod nadzorom IAEA-e, Iran bi opet mogao 'bildati' svoj nuklearni program.

'Iran je vrlo strpljiv i ima vrlo promišljenu strategiju. Nama se 15 godina čini dugim periodom, no za njih nije. Za 15 godina opet će se moći naoružavati. I bit će dominantni na Bliskom istoku', smatra Michael Pregent, bivši američki vojni dužnosnik u Iraku, a danas suradnik Hudson Instituta.

No, nuklearni program nije jedni zbog čega se SAD brinu. Iran financira militantne i terorističke grupe poput Hezbolaha ili Shia u Iraku pa bi upravo bi to što su mu ukinute sankcije moglo utjecati na povećanje terorističkih operacija u drugim zemljama.

'Oni neće promijeniti svoje ponašanje. Samo će još više provocirati. Nakon ukidanja sankcija sada mogu postati još veći remetilački faktor u regiji', kazao je Pregent za Business Insider.