Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran i Nikaragva 'imaju iste ciljeve i zajedničke neprijatelje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad sastao se u nedjelju u Managui s nikaragvanskim predsjednikom Danielom Ortegom i zaključio da dvije zemlje imaju iste ciljeve i zajedničke neprijatelje.

Na svom drugom putovanju u Latinsku Ameriku u samo četiri mjeseca, Ahmadinedžad je nazvao Ortegu, bivšeg marksističkog gerilaca i američkog neprijatelja iz doba Hladnog rata, simbolom pravde u Nikaragvi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

'Mi si moramo pružiti ruku. Imamo iste ciljeve i zajedničke
neprijatelje', rekao je novinarima Ahmadinedžad, koji je u Nikaragvu doputovao iz Venezuele na čijem se čelu također nalazi zagriženi američki suparnik Hugo Chavez.

Ortega je najavio da će s iranskim kolegom potpisati sporazum s ciljem smanjenja bijede u Nikaragvi, drugoj najsiromašnijoj zemlji zapadne hemisfere nakon Haitija.

'U našoj iranskoj braći vidimo narod, vladu i predsjednika koji su spremni pomoći u borbi protiv siromaštva u Nikaragvi', rekao je Ortega.

Ortega je kao predsjednički kandidat svog ljevičarskog sandinističkog pokreta pobijedio na izborima 5. studenoga i službeno stupio na dužnost prije četiri dana. 

Riječ je o drugom predsjedničkom mandatu Ortege, koji je već bio na čelu te siromašne srednjoameričke zemlje od 1985. do 1990. godine. 

Na izborima te godine smijenili su ga nikaragvanski birači umorni od građanskog rata između njegovih sandinista i desničarskih contrasa koji su imali potporu SAD-a. 

Ortega je posljednjih godina ublažio svoju radikalnu ljevičarsku retoriku i tvrdi da želi dobre odnose s Washingtonom, ali njegov najbliži saveznik ipak je venezuelanski predsjednik Hugo Chavez.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene