Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irak je u petak navečer pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da zatraži trenutačno i bezuvjetno povlačenje svih turskih snaga iz sjevernog Iraka, nazvavši turski vojni upad "jasnim kršenjem" međunarodnoga prava.


"Pozivamo Vijeće sigurnosti da zatraži od Turske trenutačno povlačenje njezinih snaga... te da više ne krši suverenitet Iraka", napisao je irački veleposlanik Mohamed Ali Alhakim, Samanthi Power koja ovaj mjesec predsjeda Vijećem sigurnosti.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Strava u Iraku: Najmanje 39 mrtvih u požaru koji je izbio na COVID odjelu bolnice Slika nije dostupna MASOVNO BOMBARDIRANJE Turci 'tukli' baze kurdskih pobunjenika

"Ovo se smatra jasnim kršenjem načela Povelje UN-a i povredom irakčkog teritorijalnog integriteta i suvereniteta", stoji u pismu, prema neslužbenom prijevodu s arapskoga.

Pismo je poslano nakon što je irački premijer Haider al-Abadi uputio ministarstvo vanjskih poslova da uloži službeni prigovor Ujedinjenim narodima. Diplomat iz jedne od 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti, rekao je da se tijekom vikenda ne planira sazivanje posebne sjednice kako bi se odgovorilo na iračko pismo.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak da se neće pokoriti iračkim zahtjevima za povlačenjem turskih snaga iz kampa u blizini Mosula, grada koji kontrolira IS.

Alhakim je jasno rekao da bilateralna diplomacija dosad nije uspjela riješiti nesporazum između dviju zemalja. "Irak je želio riješiti ovo pitanje diplomatskim sredstvima i bilateralnim razgovorom, ali ti pokušaji nisu uspjeli uvjeriti Tursku da povuče okupacijske snage s iračkoga teritorija", napisao je Alhakim nazvavši turski upad "činom agresije".

"Pomoć koja uključuje vojno uvježbavanje i naprednu tehnologiju i oružje za borbu protiv terorističke Islamske države mora se temeljiti na bilateralnim i multilateralnim sporazumima i poštovanju nacionalne suverenosti i iračkoga ustava te provoditi u koordinaciji s iračkim oružanim snagama", dodao je.

Odnosi Ankare i Bagdada narušeni su jer Irak opovrgava da je pristao na razmještanje vojske, dok Turska tvrdi da su snage poslane u okviru međunarodne misije uvježbavanja i opremanja iračkih snaga za borbu protiv IS-a koji je zauzeo velika područja Sirije i Iraka.

Turska vojska pomaže uvježbati iračke dobrovoljce i kurdske pešmerge koji se pripremaju za ofenzivu kojom će se ponovno zauzeti Mosul, najveći sjevernoirački grad koji je IS zauzeo prije više od godinu dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook