Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Bosni i Hercegovini nema napretka u provedbi reformi, a dosadašnje iskustvo govori kako nema razloga vjerovati da će se takvo stanje uskoro promijeniti osim ako izbori u listopadu na vlast ne dovedu političare spremne na kompromis i suradnju, izjavio je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.


U intervjuu koji je objavilo sarajevsko ‘Oslobođenje’ Inzko je kazao kako se proteklih dana sastao sa svim političkim liderima u BiH i pri tom nije čuo nikakve pozitivne prijedloge niti je opazio približavanje stajališta među njima. ‘U biti, najveći napredak je obavio Ured visokog predstavnika (OHR) koji je zbog nedostatka političke volje domaćih aktera da to sami učine, sastavio popis državne imovine i proslijedio ga domaćim tijelima vlasti’, kazao je Inzko podsjetivši kako je to jedna od zadaća koju su morale provesti upravo vlasti BiH ako žele vidjeti zatvaranje OHR-a.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" Slika nije dostupna Valentin Inzko nije dobio potporu SAD-a za visokog predsatvnika u BiH

>> Inzko: Neće biti ustavnih promjena u ovoj godini

‘U svakom slučaju, zatvaranja OHR-a neće biti sve dok se ne ispune svi ciljevi i uvjeti Vijeća za provedbu mira (PIC)’, istaknuo je Inzko. Upravni odbor PIC-a krajem tjedna ponovo će razmatrati stanje u BiH no Inzko ne vjeruje kako će se moći učiniti bilo što drugo osim konstatiranja trenutačnog općeg zastoja u provedbi reformi. Zbog ovakva stanja, drži austrijski diplomat, izbori najavljeni za listopad imaju veliku važnost.
‘Sljedeće četiri godine bit će od presudne važnosti za put BiH ka EU. BiH su potrebni lideri koji će interese građana ove zemlje staviti iznad svojih osobnih’, kazao je Inzko pozvavši glasače u BiH da na listopadskim izborima daju povjerenje onim političarima koji su spremni donositi teške odluke i kompromisna rješenja. (Hina)