Makaki majmuni 2
Makaki majmuni 2 Foto: Getty Images

U japanskom gradu Yamaguchiju lokalne vlasti posljednjih se tjedana suočavaju s nesvakidašnjom pošasti, majmunima makakijima, koji sve češće ulaze u grad te napadaju stanovništo. Meta napada su najčešće žene i djeca.


Lokalne vlasti u japanskom gradu Yamaguchiju priopćile su da će, kao reakciju na čak 42 zabilježena napada majmuna makakija, poduzeti nove mjere u pokušaju sprječavanja učestalosti napada ovih životinja.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Na plaži u Japanu pronađena misteriozna kugla, specijalci zatvorili okolno područje: Pogledajte kako to izgleda Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski Kineski špijunski baloni iznad Japana? "Povrede zračnog prostora potpuno su neprihvatljive"

Premda se japanski makakiji mogu vidjeti posvuda u Japanu, tako i gradu Yamaguchiju, ovakva dinamika napada u tako kratkom periodu je neuobičajena. Ove životinje nerijetko nazivaju štetočinama jer običavaju jesti usjeve i ulaziti u domove.

Budući da lokalne vlasti, postavivši zamke, nisu uspjele uhvatiti niti jednog majmuna, okrenuli su se primjeni takozvanih trankvilizatora (puška za uspavljivanje) koji putem anestetika ubrizganog u nesmrtonosnu strelicu smiruju ustrijeljenu životinju.

"U početku su napadali samo žene i djecu, a odnedavno su mete napada stariji i odrasli muškarci", rekao je jedan od lokalnih dužnosnika.

U gradu čak nisu sigurni jesu li napadi djelo više majmuna ili jedne agresivne jedinke. Iako gradske vlasti i policija od prvih napada 8. srpnja patroliraju širim područjem grada, još nisu ulovili ni jednog majmuna, piše France 24.

Sedam ježića traži novi dom - 3 Boc, boc iglicama: Objavljeno pod kojim uvjetima možete udomiti preslatke ježiće

Miljenko Kruc - 1 Šef zagrebačkih lovaca objasnio odakle problem s divljim svinjama i otkrio gdje ih ima najviše

Stanovnici imaju sve manje strpljenja, a prijava za napad svakim danom sve je više.

"Čuo sam plač iz prizemlja, pa sam požurio dolje", rekao je jedan otac za lokalne novine Mainichi Shimbun. "Tada sam vidio majmuna kako se povio nad mojim djetetom", ispričao je Shimbun.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju