Nastavak prosvjeda u Iranu - 4
Nastavak prosvjeda u Iranu - 4 Foto: Afp

U znak solidarnosti s ubijenim ženama u Iranu, u petak, 30. rujna u podne bit će održan prosvjed ispred iranskog veleposlanstva u Zagrebu.


Nakon što je na prosvjedima u Iranu ubijena 20-godišnja Hadis Najafi, koja je s tisućama prosvjednika sudjelovala u okupljanjima povodom smrti Mahse Amini koja je preminula u pritvoru moralne policije u Iranu, organiziraju se okupljanja diljem svijeta.

Prosvjedima najavljenim za petak, 30. rujna u organizaciji pokreta Milijarda ustaje (One billion rising) pridružile su se i hrvatske aktivistkinje, koje će se u podne okupiti ispred iranskog veleposlanstva u Zagrebu.

Pet ubijenih u Iranu tijekom prosvjeda - 1 Nastavljaju se nemiri na iranskim ulicama, prosvjednice spaljuju hidžabe: Policija pretukla dvojicu mladića

"Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre zlostavljaju i zatvaraju diljem svijeta. Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre ubijaju diljem svijeta.

Prosvjedi u Iranu Potpuni kaos trese državu, gore policijske postaje, protiv naroda se koristi sila: "Umrijet ćemo, ali vratit ćemo Iran!"

Zvala se Hadis Najafi, imala je 20 godina. Njezin je zločin za iransku službu sigurnosti bio što je svoju kosu vezala gumicom u znak protesta protiv vjerske policije koja je ubila njenu sugrađanku Mahse Amini zbog "nepriličnog nošenja hijaba".

Ubili su je sa 6 metaka", objavila je Rada Dorić na društvenim mrežama poziv za okupljanje ispred iranskog veleposlanstva.

"30. rujna u podne stajat ćemo pred Veleposlanstvom Islamske republike Iran u znak solidarnosti s Irankama i Irancima koji diljem Irana protestiraju zbog ubojstva Mahse Amini, 22-dvogodišnjakinje Kurdkinje, koju je u Teheranu uhapsila vjerska policija zbog "neprimjerenog nošenja hijaba" jer da je time prekršila zakone koji se tiču oblačenja i nošenja marama.

Mahsu su zatvorili i prema svjedočenju očevidaca premlaćivali. Umrla je od udaraca u glavu.

Prosvjedi u Iranu ne prestaju, mnoge žene javno režu svoju kosu i pale hijabe u znak pobune protiv režima. Vlada je na njih odgovorila nasiljem. Broje se mrtvi, a Hadis Najafi je jedna od njih.

Pred Veleposlanstvom ćemo stajati u znak solidarnost sa sestrama u Iranu", poručuju aktivistkinje.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju