Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Najmanje 30 djece umrlo je u Velikoj Britaniji od invazivnog streptokoka od 19. rujna do 25. prosinca, otkrivaju nove brojke.


U Engleskoj su od invazivnog oblika bakterijske infekcije umrle ukupno 122 osobe, pokazuju podaci britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA). Od toga je 25 umrlih bilo mlađe od 18 godina.

Zabilježena su još tri smrtna slučaja djece u Sjevernoj Irskoj i Walesu zajedno. U srijedu je Javno zdravstvo Škotske potvrdilo smrt dvoje djece.

Bakterije streptokoka grupe A mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući šarlah i streptokok grla. UKHSA navodi da bilježe povećanje broja infekcija šarlahom i streptokokom skupine A izvan sezone te veći broj slučajeva nego što se vidi u tipičnoj godini.

Budući da su ograničenja zbog COVID-a popustila i ljudi se više miješaju, postoji više prilika za širenje ovakvih infekcija, piše BBC.

Većina infekcija ipak relativno blaga

Dok je većina slučajeva relativno blaga, ponekad streptokok može uzrokovati po život opasnu invazivnu streptokoknu infekciju grupe A (iGAS), kada prođe kroz tjelesnu obranu i prijeđe u područja u kojima se inače ne nalazi, kao što su krv, pluća i mišići.

Bolnica u Kini Bolnice pune nakon ukidanja epidemioloških mjera: "Imam najviše posla u 30 godina, gotovo svi pacijenti imaju COVID"

Agencija je zabilježila 151 slučaj takve infekcije kod djece u dobi od jedne do četiri godine između 19. rujna i 25. prosinca.

Zdravstvena agencija je priopćila da su ove opasne infekcije i dalje rijetke i da je većina slučajeva i dalje u starijih od 45 godina.

Dr. Obaghe Edeghere iz agencije rekao je da je u tijeku porast slučajeva šarlaha i upale grla prouzročene streptokokom A "razumljivo zabrinjavajuća za roditelje". Naglasio je da se stanje "može lako liječiti antibioticima i vrlo je rijetko će dijete postati ozbiljnije bolesno".

Bolnica u Belfastu Širi se infekcija: Prijavljena još jedna smrt djeteta povezana s bakterijskom zarazom

"Tijekom zime kruže mnoge bolesti od kojih djeca mogu biti bolesna i zato je važno izbjegavati kontakt s drugim ljudima ako se ne osjećate dobro, redovito i temeljito prati ruke i koristiti maramicu kod kašljanja i kihanja", dodao je.

Upozorio je roditelje da se s djetetom jave liječniku ako ono jede manje od uobičajenog, ima visoku temperaturu koju ne mogu spustiti, budu znojni, umorni i razdražljiviji nego inače.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju