Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indonezijski centar za vulkane danas je opovrgnuo ranije objavljenu vijest da je vulkan Kelud u istočnom dijelu otoka Jave počeo izbacivati lavu.


"Nije bilo erupcije. Da je bilo erupcije, naša oprema blizu kratera zabilježila bi štetu", rekao je Surono, čelnik Centra za vulkanologiju. 

Vezani članci Eurpcija Etne snimljena 23. veljače 2021. Spektakularni prizori "podivljale" Etne obilaze svijet, izbacuje lavu do kilometar i pol u zrak: "Ovakav show nije viđen desetljećima" Erumpirao vulkan Etna - 9 Spektakularni prizori s juga Italije: Etna ponovno oživjela, zatvorena zračna luka u Cataniji

>> Erumpirao indonezijski vulkan Kelud 

Danas su dužnosnici centra objavili da su seizmografski signali zabilježili erupciju, ali da lavu i pepeo nije bilo moguće vidjeti zbog debelog sloja oblaka.

Surono je dodao da je nagli porast temperature za 2 stupnja Celzija te neprestano podrhtavanje tla potaknulo vulkanologe da napuste centar, ali su se poslije vratili.

Oko 350.000 ljudi živi u području 10 kilometara oko vulkana, koji se nalazi 90 kilometara jugozapadno od Surabayje, drugog najvećeg grada u Indoneziji. 

Mediji izvještavaju da je panika zahvatila stanovnike sela
Sugihwaras, osam kilometara udaljenog od kratera u kojem je za prethodne erupcije 1990. godine poginulo najmanje 30 osoba, a selo bilo razoreno.

Godine 1919. snažna eksplozija, koja se mogla čuti stotinama
kilometara uokolo, uništila je desetke sela i usmrtila 5.160 ljudi.

Znanstvenici strahuju da bi izbacivanje magme ispod kratera moglo izazvati silovitu eksploziju uz slijevanje bujica blata, pepela i kamenja niz planinu.

Poziv je upućen za više od 100.000 stanovnika, no mnogi su se oglušili, ali su morali potpisati da neće potraživati naknadu za postradale članove obitelji.

Indonezija ima oko 100 aktivnih vulkana, više nego ijedna država u svijetu.