Prosvjed u Chemnitzu (Foto: AFP)
Prosvjed u Chemnitzu (Foto: AFP)

Novi marš ultradesnice u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu okupio je u petak navečer oko 3500 osoba no prošao je bez incidenata, objavila je policija.


Uz transparent na kojemu je pisalo "Ima nas i više! I stalno se vraćamo!" prosvjednici su se okupili ispod spomenika Karlu Marxu prije nego što su promarširali centrom grada, praćeni brojnim policijskim snagama.

Vezani članci Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Novi krvavi neredi u Parizu: Uhićeni deseci ljudi, policija bacila suzavac, ima i ozlijeđenih Njemačka ekstremna desnica (Foto: AFP) Njemačka ekstremna desnica pokrenula akciju protiv lijevih stranaka i medija zbog širenja mržnje prema domoljubima

Njemačku su potresli najnasilniji prosvjedi krajnje desnice zadnjih desetljeća nakon što je 26. kolovoza u gradu Chemnitzu, u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, nožem ubijen 35-godišnji Nijemac za što su uhićena dvojica tražitelja azila, Sirijac i Iračanin.

Chemnitz se zbog toga našao u središtu najveće rasprave u Europi u kojoj se sučeljavaju pristaše strožega pristupa imigraciji, posebno u Italiji i istočnoj Europi, s pristašama umjerenijega stajališta koje predvode njemačka kancelarka i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Na marševe ultradesnice odgovorilo je prije tjedan dana 65 tisuća ljudi koji su se okupili na rock koncertu protiv rasizma, pod geslom "Nas je više", a događaj su poduprli i najviši državni dužnosnici, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i šef diplomacije Heiko Maas. (Hina)