Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY ponovo poziva Srbiju da izruči Mladića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carla del Ponte u utorak je ponovo pozvala Beograd da izruči bjegunce pred Sudom, napose bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića, u trenutku kada je ultranacionalist izabran na dužnost predsjednika srbijanske skupštine.

"Glavna tužiteljica ne želi komentirati političko stanje u Srbiji",
istaknula je njezina glasnogovornica Olga Kavran, odgovarajući na pitanja novinara nakon izbora Tomislava Nikolića, vođe Srpske radikalne stranke (SRS).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Solana poziva Kinu da pomogne okončati krvoproliće u Mianmaru Slika nije dostupna Dalaj Lama poziva da se Saddamu poštedi život

"Ona dijeli mišljenje međunarodne zajednice prema kojemu Srbija treba ispuniti svoje međunarodne obveze i prestati kršiti Konvenciju o genocidu", rekao je isti izvor.

"To se može ostvariti samo uhićenjem i predajom Ratka Mladića i drugih bjegunaca Haškom sudu", rekla je Kavran.

SRS, kojega je predsjednik još uvijek bivši zapovjednik paravojnih snaga Vojislav Šešelj kojemu se na Haškome sudu sudi za ratne zločine, s 81 zastupnikom drži najviše mjesta u skupštini koja ima 250 mjesta.

Budući da prethodna vlada nije uhitila generala Mladića protiv kojega je ICTY podignuo optužnicu za genocid i ratni zločin u Srebrenici, Bruxelles je u svibnju 2006. prekinuo pregovore o približavanju s Beogradom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene