Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više desetaka tisuća ljudi okupilo su se na rimskom trgu San Giovanniju kako pozvali na odlazak vlade premijera Silvija Berlusconija, a pridružile su im se i ukrajinske toples prosvjednice iz udruge FEMEN.


'Žene zaista mrze Berlusconija. Želimo pokazati naše mišljenje svim ljudima koji su danas ovdje. Došli smo im dati potporu i pokazati političarima poput Berlusconija i Janukoviča ne mogu zaštititi ljude koji žive u svojoj zemlji', kazala je jedna od Ukrajinki.

Vezani članci Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk se nastavlja, a Mihalinec poručuje: "Vladi smo jasno pokazali gdje smo spremni na neka kompromisna rješenja" Slika nije dostupna Prosvjedi u Italiji protiv Renzijevih mjera

Prosvjedni skup organizirala je oporbena Demokratska stranka.

'Vratit ćemo Italiji mjesto koje zaslužuje', rekao je okupljenima glavni tajnik Demokratske stranke Pier Luigi Bersani. 'Naš je prijedlog sporazum između naprednih i umjerenih za vladu obnove i ponovni uspon Italije', rekao je Bersani pozivajući stranke lijevog centra na sklapanje saveza.

Bersani je u svom govoru europsku desnicu optužio da je 'Europu bacila na koljena, počevši od toga kako je rješavala grčku krizu'.

'Euro nije bolest. Bolest je Europa desnice, Europa gospođe Merkel i gospodina Sarkozyja', rekao je među ostalim Bersani i dodao da je premijer Berlusconi 'u toj tragediji izborio mjesto samo u satiričnim karikaturama', te da će i za tu sramotu morati odgovarati.

Na skupu koji je pod parolom 'Obnova - u ime talijanskog naroda' organizirala vodeća talijanska oporbena stranka, sudjelovali su i čelnik njemačkih socijaldemokrata Sigmar Gabriel, a okupljenim se video vezom obratio i socijalistički protukandidat Nicolasa Sarkozyja na francuskim predsjedničkim izborima Francois Hollande.