Hutiji, jemenski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP)
Hutiji, jemenski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Radijska stanica jemenskog ministarstva unutarnjih poslova koje vode Hutiji u ponedjeljak je objavila da je njihov nekadašnji ratni saveznik, a sada neprijatelj, bivši predsjednik Ali Abdullah Saleh ubijen u borbama u Sani, a informaciju su potvrdili i neimenovani izvori u Salehovoj stranci.


Snimke koje su se proširile među jemenskim korisnicima društvenih mreža prikazuju tijelo koje liči na Saleha. Vide se i naoružani vojnici koji uklanjaju plahtu s tijela i viču "slava Bogu" i "hej, Ali Affash", što je drugo Salehovo prezime.

Vezani članci Sjekira, ilustracija Užas u Međimurju: Muškarci se posvađali u trgovini pa stariji na mlađeg nasrnuo - sjekirom! Uhićen je zbog pokušaja ubojstva Slika nije dostupna Jemen: Bivši predsjednik Saleh pozvao na politički dijalog

Radio je objavio da će službena televizijska postaja Hutija uskoro objaviti snimku Salehova tijela.

U borbama u Sani u posljednjih šest dana ubijeno je najmanje 125, a ozlijeđeno 238 ljudi, prema podacima Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Snage Hutija ranije u ponedjeljak digle su u zrak njegovu kuću u Sani te su bile meta zračnih napada koalicije predvođene Saudijskom Arabijom drugi dan zaredom.

Saudijska zračna kampanja koju podržavaju američke i zapadne oružane i obavještajne snage ubila je stotine civila, no nije uspjela koaliciji osigurati bilo kakve veće proboje u gotovo tri godine dugoj borbi za vraćanje na vlast međunarodno priznatog jemenskog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Salehove su pristalice šestog dana teške gradske borbe s Hutijima, saveznicima Irana, izgubile teritorij, a rapidno raste i broj žrtava. (Hina)