Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U MÜNCHENU

Hrvatskom đakonu uvjetna kazna za silovanje ministrantice. Po odlasku sa suda nasmiješio se i zapalio cigaretu...

Svećenik tijekom mise, ilustracija (Foto: dnevnik.hr)
Svećenik tijekom mise, ilustracija (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Đakon hrvatske katoličke misije u Münchenu osuđen je zbog silovanja jedne 15-godišnje ministrantice na uvjetnu zatvorsku kaznu od dvije godine, prenose njemački mediji u petak.

"Vi ste uništili život ove djevojčice. Ona će ovo pamtiti čitav svoj život“, rekao je sudac općinskog suda u Münchenu Robert Grain nakon izricanja presude.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Ilustracija teško kazneno djelo Užas u Dalmaciji: Djed (79) godinama spolno zlostavljao maloljetnu unuku

Mediji blagu kaznu obrazlažu činjenicom da žrtva zbog psihičkih problema koji su nastupili nakon silovanja nije u stanju dati iskaz, pa je za priznanje djela 66-godišnji hrvatski državljanin osuđen na dvije godine zatvora uvjetno. On je u istražnom zatvoru proveo devet mjeseci i nakon presude je pušten kući.

Šezdesetšestogodišnji đakon, koji od odlaska u istražni zatvor ne obavlja svoju dužnost, osim toga obitelji žrtve mora isplatiti odštetu u visini od 10.000 eura. Daljnjih 5000 mora platiti jednoj organizaciji za zaštitu žena u nevolji. Isto tako, sljedećih pet godina ne smije raditi s djecom i mladima.

"Dogovor je u korist žrtve“, rekla je državna odvjetnica Melanie Richter obrazlažući presudu koja je u dijelu javnosti dočekana s ogorčenjem.

Osuđeni je nakon izricanja presude molio za oprost "nečega što se ne može oprostiti". Roditelji žrtve odbacili su ispriku i zatražili "pravednu kaznu" za počinitelja.

Njemački mediji pišu o tomu kako je nakon izlaska iz sudnice "s osmijehom na licu i u društvu prijatelja zapalio cigaretu te otišao kući kao slobodan čovjek".

U obrazloženju presude, sudac Grain ukazao je i na loše stanje žrtve nakon silovanja u svibnju prošle godine.

"Žrtva je u lošem stanju i to je vaša krivnja. Ona je svoje prve seksualne kontakte morala proživjeti s gotovo 50 godina starijim muškarcem. To će ju pratiti čitav život", rekao je sudac.

Kazneno djelo počinjeno je prošle godine 1. svibnja tijekom jednog izleta hrvatske misije u Nürnberg. Prema optužbi, 66-godišnji đakon, koji je žrtvi predavao vjeronauk i u kojeg je, kako se navodi, maloljetna ministrantica imala „posebno povjerenje“, prvo ju je počeo dirati po grudima, a kada je primijetio da je jedna djevojčica iz grupe to vidjela, žrtvu je odveo podalje do jednog dječjeg igrališta, gdje ju je i silovao.

Žrtva, koja u krugu prijatelja slovi kao plaha i povučena, nakon izleta doživjela je živčani slom te se otada nalazi na psihijatrijskom liječenju.

Kako javlja javni servis Bayerische Rundfunk, koji se poziva na Nadbiskupiju München, u čijoj nadležnosti djeluje Hrvatska katolička misija, postoji sumnja da je 66-godišnji đakon počinio još dva djela seksualnog napastovanja maloljetnica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene