Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODSJEKAO RUKU CIVILU

Hrvatska traži izručenje ratnog zločinca uhićenog u Americi: "Ako se želi boriti protiv izručenja, to bi moglo trajati nekoliko godina"

Aktualno Galerija Josip Salapić Josip Salapić Foto: DNEVNIK.hr Luka Mišetić Luka Mišetić Foto: DNEVNIK.hr Ratni zločinac uhićen u SAD-u: Ilustracija - 5 Ratni zločinac uhićen u SAD-u: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ratni zločinac uhićen u SAD-u: Ilustracija - 1 Ratni zločinac uhićen u SAD-u: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Komes Galerija 1/5 >>
Ratni zločinac Jugoslav Vidić uhićen u Americi prije dva dana - nalazi se u pritvoru. Čeka suđenje jer je o svom ratnom putu lagao i tako dobio vizu. Istodobno, Hrvatska traži njegovo izručenje jer je na osobito okrutan način u Petrinji 1991. ubio civila. Odsjekao mu je ruku. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan..

"Nisam kriv", rekao je to Jugoslav Vidić američkim vlastima kad su ga u četvrtak suočili s optužbama da je prilikom ulaska u Ameriku lagao o vojnom putu i kažnjavanju. Novo ročište zakazano je za 2. veljače, a čekat će ga u pritvoru. Ratnom zločincu prijeti kazna od 15 godina zatvora, ali i deportacija.

"U većini slučajeva sudci i porote ne gledaju pozitivno na laganje na formular, to bi samo po sebi bio razlog za izgon, očekujem da će proglasiti krivim za to", smatra odvjetnik Luka Mišetić.

Drugi postupak koji čeka Vidića tiče se izručenja. Tražila ga je Hrvatska. Olakotna okolnost je i sporazum koji su dvije zemlje potpisale, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

"Ako se želi boriti protiv izručenja, to bi moglo trajati nekoliko godina", istaknuo je Mišetić. Obitelj je svjesna da je ovo lociranje tek jedna postaja na putu. Jer čak i ako i kada do izručenja dođe, unatoč pravomoćnoj presudi koju Vidić ima za ubojstvo Stjepana Komesa - ima pravo na ponovljeno suđenje. 

"Svaka osoba protiv koje je vođen postupak u odsutnosti ima pravo, ukoliko postane dostupna Hrvatskoj, tražiti da mu se opet sudi, ovog puta u nazočnosti, da se ispituje svjedoke, da se izvedu svi dokazi izvedeni u onom postupku, a eventualno i novi dokazi", pojasnio je za Dnevnik Nove TV odvjetnik Fran Olujić.

U tom slučaju, Vidić bi suđenje vjerojatno pratio iza rešetaka.  Maksimalno bi mogao dobiti 20 godina zatvora, iako zakon sada propisuje i dvaput više.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Osuđen u Hrvatskoj U SAD-u uhićen ratni zločinac iz Krajine: Jugoslav je u Petrinji čovjeku odsjekao ruku jer se rukovao s Tuđmanom

Rukovanje s predsjednikom

Vidić je 1991. godine u krugu mesne industrije u Petrinji odsjekao ruku Stjepanu Komesu. Samo zato što ga je vidio kako se rukuje s tadašnjim predsjednikom Tuđmanom. Odselio se u Ameriku, nije čak ni skrivao svoje ime i prezime.

"Imao je tamo svoju obitelj, dostupni su na društvenim mrežama. Njegova supruga, kćeri, žive nekim normalnim životom, svime onime što mi nismo imali od 1991. naovamo", istaknuo je Komesov sin Tomislav.

Pročitajte i ovo Salih Mustafa Svakodnevno mučenje Bivši zapovjednik OVK-a osuđen za ratne zločine: Dopuštao da tuku i zlostavljaju zatvorenike

I pitanje je što bi od cijele potrage bilo da Tomislav nije sam tražio. Ključna poruka došla je putem društvenih mreža. "Javila mi se anonimna osoba s izmišljenog profila, dostavila sve podatke o počinitelju. Osoba je izrijekom rekla, na moj upit, koji je njegov motiv. Jedna vrlo kratka rečenica - strah", kazao je Komesov sin.

U sve se uključio i FBI. Cijeli jedan odjel FBI-a radi na lociranju ratnih zločina, a u svemu surađuju i s Haškim sudom. 

Više o uhićenju pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene