U Americi je u četvrtak uhićen ratni zločinac, Jugoslav Vidić. 1991. godine Vidić je odsjekao ruku Stjepanu Komesu samo zato što je vidio da se rukuje s tadašnjim predsjednikom, Franjom Tuđmanom. U Hrvatskoj je osuđen u odsutnosti, na kaznu od 20 godina zatvora. A pronađen je tek sad.

Galerija Uhićen ratni zločinac u SAD-u - 2 Uhićen ratni zločinac u SAD-u - 4 Uhićen ratni zločinac u SAD-u - 1 +8 Josip Salapić, državni tajnik u Minsitarstvu pravosuđa

Vidić je 1999. godine stigao u Ameriku kao izbjeglica, u mjesto Parma Heights u saveznoj državi Ohio. Uspio je dobiti i američko državljanstvo.

Sve se otkrilo zbog iznimnog zalaganja sina žrtve, a s njim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan. Naime, 32 godine nakon što je njegov otac ubijen, Tomislav Komes je uspio locirati ubojicu.

U potrazi je koristio sve - od institucija, interneta do kontakata s Hrvatima u Americi. A ključna informacija je stigla putem društvenih mreža.

"Ne znam tko mi se javio, javila mi se anonimna osoba s izmišljenog profila, dostavila sve podatke o počinitelju. Osoba je izrijekom rekla, na moj upit, koji je motiv njegov, jedna vrlo kratka rečenica - strah. Radi se o osobi koja je imala kontakte s Jugoslavom Vidićem i koja je osjetila strah u njegovoj prisutnosti", navodi sin ubijenog Komesa.

Uhićen ratni zločinac u SAD-u - 2 Tomislav Komes, sin Stjepana Komesa Foto: DNEVNIK.hr

55-godišnji Jugoslav Vidić uhićen je u Americi.

"Taj čovjek je otišao u Ameriku, dobio američke dokumente, imigracijskom uredu dao lažne podatke, uopće nije rekao za ovo za šta ga Hrvatska traži, izjašnjavao se kao osoba koja nije osuđivana", kazao je Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

Lagao federalnim agentima

Lagao je federalnim agentima, vizu dobio zahvaljujući tome. U Americi ga sada zbog toga terete, a mogao bi dobiti 5, odnosno 10 godina zatvora.

"Mi smo tražili od SAD-a njegovo izručenje. Poruka je svima njima - nemaju mirnoga sna. Svi oni koji su počinili zlo u Domovinskom ratu, svi koji su počinili ratne zločine, ne mogu mirno spavati", rekao je Tomo Medved, ministar branitelja.

"Nismo mi još došli do kraja puta, treba biti strpljiv, objektivan, ne dopustiti da nas emocije ponesu", navodi Komes.

Optužbe za seksualno uznemiravanje

Američki mediji u petak pišu i o optužbama da je Vidić u Americi seksualno uznemiravao žene koje su s njim radile u trgovini. Kasnije je proizvodio i prodavao kobasice, ali bez potrebnih inspekcija. A ono što je Vidić učinio u ratu, bilo je posebno okrutno.

Stjepan Komes tog je dana otišao na posao u mesnu industriju u Petrinji. Ondje je radio i Jugoslav Vidić. S nekolicinom drugih, fizički i psihički je zlostavljao djelatnike tvornice, a onda iz grupe izdvojio Stjepana Komesa.

Ilustracija Psihički i tjelesno zlostavljali hrvatske civile: Pripadnici vojske RSK prijavljeni za ratni zločin

Vidio ga je kako se rukuje s tadašnjim predsjednikom države Franjom Tuđmanom i oštrim željeznim predmetom odsjekao mu je desnu ruku.

"Ne mogu si pojmiti kakav je to mentalni sklop, o kakvoj se osobi radi. Ratne operacije su nešto što je legitimno i jasno, ima žrtava, ali ovako svirepo mučenje, odsjecanje ruke civilu, nešto što ni dan danas, nakon 30 godina, ne mogu shvatiti, taj mentalni sklop", navodi sin ubijenog Komesa.

Obitelj ubijenog tražila pet godina

Nakon što je 1991. Stjepan ubijen, obitelj ga je tražila sljedećih pet godina. Tada je ekshumiran i konačno pokopan. Živote njegove djece obilježila je potraga.

"Tata je bio veseljak. Volio je pjesmu, dobro društvo i bio je vrlo brižan otac", navodi Komes.

Sarajevo: Zgrada Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Dvojica hrvatskih državljana optužena za ratni zločin: Ubili sedmero civila, ranili trudnicu?

Njegov ubojica osuđen je na kaznu zatvora od 20 godina. Koliko bi moglo proći do izručenja, to je pitanje na koje zasad - odgovora nema.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju