Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čudo usred mora

Dramatično spašavanje usred Pacifika: Hrvati pronašli dva izgubljena ribara, plutali su čak 500 kilometara od otoka

Aktualno Galerija Mario Radulić, zapovjednik broda Mario Radulić, zapovjednik broda Foto: DNEVNIK.hr Spašavanje usred Pacifika - 4 Spašavanje usred Pacifika - 4 Foto: DNEVNIK.hr Spašavanje usred Pacifika - 3 Spašavanje usred Pacifika - 3 Foto: DNEVNIK.hr Spašavanje usred Pacifika - 2 Spašavanje usred Pacifika - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Spašavanje usred Pacifika - 5 Galerija 1/6 >>
Od pogibije u Pacifiku dvojicu ribolovaca spasili su Hrvati koji su na njih naišli slučajno. Priču o tome napravila je reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Uobičajen ribolov dvojici se muškaraca pretvorio u 30 dana dugu borbu za život. "Naš motor se pokvario i nije se mogao upaliti. Za četiri do pet sati pao je mrak i izgubili smo otok iz vida", ispričao je ribar.

Jake morske struje odvele su ih od rodnog otoka Kiribatija prema otvorenom moru. Kopno nisu vidjeli niti s jedne strane. Završili su u međunarodnim vodama gotovo 500 kilometara daleko od doma.

  Pročitajte i ovo Kad kamera ulovi... - 7 kad ulovi kamera Pogledajte što su sve političari govorili kada nisu znali da ih snima kamera! Milanović o smuđu, Kosor šapuće Pahoru: "Opusti se"

Za njima su tragali spasioci s Havaja, Novog Zelanda, Amerike, Kiribata i Fidžija, a onda se pojavio zadarski kapetan Mario Radulić i njegova posada u tunolovcu.

"Naš brod je bio na putu prema području ribolova u međunarodnim vodama zapadnog Pacifika. Promatrač na jarbolu je primijetio nešto na velikoj udaljenosti te smo okrenuli kurs prema tamo. Kad smo se približili imali smo što i vidjeti – dvoje ljudi koji su bili jako iscrpljeni i na izmaku snaga", ispričao je Radulić.

Pa su se pobrinuli za njihovu sigurnost i dali im hranu. U nemogućim uvjetima sa sobom su imali samo ribarski pribor, a snalazili su se kako su znali.

"Nismo imali hrane ni vode. Bili smo vrlo uplašeni. Uzimao sam vodu iz broda, jako smo gladni bili. Koristili smo nož da dođemo do ribe", rekao je spašeni ribar.

Pročitajte i ovo Boško Marin i Marina Bešić Đukarić zločini u borovu naselju Je li pravda zadovoljena? Dva puta su ga izveli na strijeljanje, svjedočio je jezivim torturama: "Stalno srećemo zločince"

Nadu su, kažu, posve izgubili kada je četvrti dan kraj njih prolazio brod koji ih nije uočio. Pokušali su upaliti vatru i poslati signale, no bez uspjeha. "Došao je blizu nas, ali i kad je bio blizu, nije nas mogao vidjeti. Pokušali smo naći otok, ali nismo uspjeli. Vrlo sam vam zahvalan", istaknuo je ribar.

"Zarobljeni u malom brodu od tri metra usred Pacifika, u ovako lošim vremenskim uvjetima koji vladaju Pacifikom, šanse za preživljavanje su ravne nuli. Srećom, mi smo bili na pravom mjestu u pravo vrijeme", napomenuo je Radulić. Pukom srećom ili ne, dvojica ribolovaca s Kiribatija vraćena su na svoj rodni otok.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene