Obrambene snage Novog Zelanda (NZDF) pronašle su sedam preživjelih s trajekta koji je prije tjedan dana nestao u otočnoj državi Kiribati.

Galerija


Butiraoi, međuotočni putnički trajekt, napustio je otok Nonouti 18. siječnja. 250 kilometara duga vožnja do Betia na Kiribatiju trebala je trajati 2 dana. Kada 20. siječnja 17-metarski drveni katamaran nije stigao na odredište, započela je potraga. Na brodu je bilo 50 osoba.

Vezani članci Sinša Orlić o havariji na Jadranu (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Izbjegnuto najgore, ronioci uspjeli zatvoriti rupu: ''Kako su stvari jutros stajale, izgledalo je kao da će brod potonuti'' Ilustracija (Foto: AFP) Traje intenzivna potraga: Prije više od tjedan dana nestao trajekt s 50 ljudi

U nedjelju je patrola Zračnih snaga Novog Zelanda uočila 7 osoba u čamcu za spašavanje. Plutali su na otvorenom moru oko 300 kilometara od jugoistočnog otoka Nauru, rekla je glasnogovonica Centra za koordinaciju spašavanja Novog Zelanda Sandra Ford

Avion koji ih je uočio navigirao je obližnji ribarski brod kako doći do unesrećenih. Ford je rekla da su spašene tri odrasle žene, tri odrasla muškarca i 14-godišnja djevojčica.

U međuvremenu, zračne snage i obalna straža traže još 43 osobe koje su nestale u brodolomu. Vlasti i spasilačke službe ističu kako su morali proširiti područje potrage zbog jakih morskih struja.