Golemo odmaralište koje se prostire duž gotovo pet kilometara Baltičkog mora, Prora, izgrađeno u sklopu nacističkog programa odmora njemačkih vojnika i tvorničkih radnika i službeno postaje luksuzan turistički hotelski kompleks.

Galerija


Tri godine prije njemačkog napada na Poljsku 1939. Hitler je naredio izgradnju najvećega svjetskog turističkog kompleksa na obali otoka Ruegen. Odmaralište pod nazivom Prora s kapacitetom od 20.000 kreveta trebalo je poslužiti za odmor, zabavu i razonodu višemilijunske populacije Trećeg Reicha

Vezani članci Prosvjedi u Chemnitzu (Foto: AFP) Ekspresne presude: Dvojica ekstremista osuđena zbog nacističkih pozdrava u Njemačkoj Adolf Hitler (Foto: AFP) Hoće li ovo zaustaviti teorije zavjere? Znanstvenici dokazali, Adolf Hitler ubio se 1945.

No nakon početka Drugoga svjetskog rata, radnici su vraćeni u tvornice, vojnici su otišli na front, a izgradnja Prore je prekinuta.

Prora je trebala predstavljati perjanicu takozvanog KDF "Kraft durch Freude" nacističkog projekta (Snaga kroz radost) promišljenog i pomno planiranog nacionalnog programa i pokreta koji brine o zabavi i razonodi višemilijunske populacije Trećeg Reicha.

Tijekom trogodišnjih radova više od 9000 radnika izgradilo je turistički kompleks dugačak gotovo pet kilometara.

Nakon više od šezdeset godina Prora postaje ponovno aktualna. Prava na njegovu obnovu 2013. kupuje jedna njemačka građevinska tvrtka koja će od nje napraviti luksuzno odmaralište i jednako luksuzan stambeni kompleks. Stanovi se mogu kupiti ili unajmiti. Za kupnju stana treba izdvojiti između 358.000 i 649.000 eura.

Turisti na raspolaganju imaju hotele, hostele, trgovine s luksuznom robom i restorane.

Radovi bi u potpunosti trebali biti dovršeni do 2022. godine. (Hina)