Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski naftni tajkun Mihail Hodorkovski najavio je da će štrajkom glađu izboriti liječenje za svoga zatvorskog kolegu oboljeloga od AIDS-a, prenosi danas američki dnevnik The Washington Post.


Vasilij Aleksanjan, bivši odvjetnik u raspuštenoj ruskoj naftnoj tvrtki Jukos, koju je vodio Hodorkovski, u zadnjem je stadiju bolesti i ubrzo bi mogao umrijeti, upozorili su njegovi odvjetnici.

Vezani članci Slika nije dostupna Branitelje koji na Trgu štrajkaju glađu posjetili suborci Slika nije dostupna Ravnateljica Hitne: Po branitelja-štrajkaša glađu došao je prvi slobodan tim

Aleksanjan optužuje vlasti da mu uskraćuju liječenje i prebacivanje u posebnu civilnu bolnicu zato jer je odbio svjedočiti protiv Hodorkovskog u novome sudskom postupku.

U pismu ruskome državnom odvjetniku Juriju Čajki, Hodorkovski je napisao da se nalazi pred nemogućim izborom: pristati na lažno svjedočenje kojim bi pomogao Aleksanjanu ili požuriti koleginu smrt ostajući pri dokazima vlastite nedužnosti.

Europski sud za ljuska prava, čije bi odluke trebala poštivati i
Rusija, triput je pozvao vlasti da dopuste Aleksanjanu liječenje u civilnoj medicinskoj ustanovi, no pozivi su bivali odbačeni, a ruski vrhovni sud ostao je pri svojoj odluci da Aleksanjan ne napušta zatvor.

Aleksanjanu, koji je gotovo slijep, a vjerojatno boluje i od
tuberkuloze, prijeti suđenje za pranje novca, utaju poreza i
pronevjeru, što su optužbe slične onima na temelju kojih je
Hodorkovskome 2005. dosuđena osmogodišnja kazna zatvora.

Pristaše Hodorkovskoga, kojemu prijeti novi sudski proces i
vjerojatno dulja zatvorska kazna, tvrde da je on žrtva procesa
orkestriranog iz Kremlja jer je politički ugrozio predsjednika
Vladimira Putina. Vlasti pak tvrde da je Hodorkovski pobunjeni
poslovni čovjek koji je mislio da može biti iznad zakona.