Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitanje Sjeverne Koreje

Tillerson: Problem bih htio riješiti razgovorom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni tajnik SAD-a, Rex Tillerson, nataknuo je u petak da je Trumpova administracija možda pristala na direktne razgovore sa Sjevernom Korejom, kojima bi se zaustavila nuklearna prijetnja koju ta država predstavlja.

Nakon mjeseci SAD-ovih vojnih kretnji i demonstriranja sile Sjeverne Koreje, Tillerson je rekao kako bi "problem htio riješiti" direktnim razgovorima s Kimovim režimom.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..."

Ova izjava suprotna je prošlotjednoj izjavi potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea u kojoj je rekao kako SAD neće razmatrati razgovore sa Sjevernom Korejom.

Administracija Georgea Busha sudjelovala je 2003. u šesteročlanim pregovorima sa Sjevernom Korejom. Ipak, 2009., kada je došlo vrijeme da Sjeverna Koreja provede provjerljivo i nepovratno uništenje svojih nuklearnog arsenala, Kimov režim se povukao.

To iskustvo urezalo se u diplomaciju SAD-a i stvorilo dugotrajne sumnje u sjevernokorejsku iskrenost kada je u pitanju diplomacija. Od tada, Sjeverna Koreja je u svoj ustav upisala da je posjedovanje nuklearnog oružja jamac njezine sigurnosti.

Stoga, dok SAD zahtijeva denuklerizaciju, a Sjeverna Koreja nuklearno oružje smatra nužnim za svoju sigurnost, pitanje koje se postavlja, rekao je Business Insideru viši suradnik Stimson Centra, Yun Sun, je: "Ako ćemo pričati sa Sjevernom Korejom, o čemu ćemo pričati?"

Realaniji cilj

Ipak, postoji nada za kratkotrajni mir na Korejskom poluotoku.

"Realniji cilj je denuklerizacija s vremenom", rekao je Sun te dodao da bi zahtjev za prestankom razvijanja programa nuklearnih i balističkih projektila bio mnogo bolji temelj za započinjanje razgovora.

"Ako možemo potaknuti Sjevernu Koreju na dogovor o zamrzavanju razvijanja nuklearnih programa u zamjenu za nekakvu vrstu sigurnosti, SAD i Južna Koreja bi mogle okončati vojne vježbe na poluotoku", pojasnio je Sun.

Sjeverna Koreja je u prošlosti nudila takve dogovore, ali nisu prihvaćeni jer SAD smatra da redovite mirovne vježbe predstavljaju manju prijetnju od nuklearne proliferacije.

S vremenom, Sjeverna Koreja će osjetiti pogodnosti otvorenosti prema vanjskom svijetu, zbog čega bi denuklearizacija postala vjerojatnijom, te bi SAD-u bilo lakše Kimov režim okrenuti u tom smjeru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene