Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje Sjeverne Koreje

''Ove vježbe vode poluotok prema nuklearnoj katastrofi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Sjeverne Koreje upozoravaju na zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a.

U ponedjeljak je iz Južne Koreje stiglo upozorenje kako vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje vode korejski poluotok i sjeveroistok Azije prema nuklearnoj katastrofi.

Pročitajte i ovo Freedom Shield Dvostruko više vojnika Vježbe dviju zemalja razljutile vojnu silu: "To je proba za nuklearni rat!" Sjeverna Koreja, testiranje projektila (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) počeli vojne vježbe Sjeverna Koreja kaže da SAD i Južna Koreja ne žele mir jer ometaju mirovne napore

Sjevernokorejski veleposlank u Ujedinjenim narodima, Ja Song Nam, u pismu Vijeću sigurnosti UN-a poručio je da SAD u zajedničkim vježbama koje su počele prošlog tjedna koristi, između ostalog, nuklearne podmornice, nuklearne strateške bombardere i borce.

''To može prijeći u stvarni rat'', upozorio je govoreći o vojnim vježbama i dodao kako je samim time situacija na poluotoku opet na rubu nuklearnog rata.

Pismo je poslano samo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja ispalila više projektila koji su preletjeli oko 1000 kilometara. Tri su pala u japanski isključivi gospodarski pojas.

Sjedinjene Države i Japan, u dogovoru s Južnom Korejom, zatražili su hitan sastanak Vijeća sigurnosti. Zatvorene konzultacije održat će se sutra.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres osudio je lansiranje i nazvao ga povredom rezolucije Vijeća. Ponovio je svoj poziv Sjevernoj Koreji da se suzdrže od daljnjih provokacija i da se ponašaju u skladu sa svojim međunarodnim obvezama.

Ambasador Ja pozvao je pak Vijeće sigurnosti da raspravlja o vježbama Južne Koreje i SAD-a i upozorio da će se, ukoliko se zahtjev Sjeverne Koreje bude igonorirao kao u prošlosti, pokazati da je najmoćnije tijelo UN-a samo ''politički alat'' SAD-a.

Iz Sjeverne Koreje upozorili su i da će sankcije zbog rezolucije samo dovesti do njihovih ''jačih obrambenih protumjera''. Dodali su i kako će SAD snositi svu odgovornost za bilo koju nekontroliranu situaciju na korejskom poluotoku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene