Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sljedeći tjedni bit će ključni

Hoće li se u Bahmutu dogoditi već viđeni scenarij? "Priča ondje još nije završena"

Iako je Rusija zauzela Bahmut, ukrajinski grad za koji se vodila najduža i najkrvavija bitka ovog rata, nejasno je hoće li ruske snage moći zauzeti kontrolu nad njim s obrzirom na to da je ukrajinski protunapad već počeo.

Rusija kontrolira većinu onoga što je ostalo od Bahmuta, ukrajinskog grada koji je nekoć bio dom 70.000 ljudi i za koji se vodila duga i krvava bitka. Međutim, rusko slavlje moglo bi biti kratkotrajno. Neki vojni analitičari smatraju da bi se ondje mogao ponoviti scenarij iz Izuma, Limana i Hersona – gradova koje je Rusija osvojila te ih izgubila u ukrajinskom protunapadu.

"Priča s Bahmutom još nije završena. Ukrajinske snage još su na rubovima i ruska pozicija u Ukrajini nije pretežito stabilna. Trenutačno ga kontroliraju, ali to nije uklesano u kamen", rekla je Dara Missicot, istraživačica u Rand Corpu, za Washington Post.

Pročitajte i ovo Bitka za Bahmut - 1 Razoren grad VIDEO Prizori koji lome srce: Vagnerovci dižu rusku zastavu u Bahmutu te uzvikuju - "Pobjeda"!

Sljedeća dva do tri tjedna bit će ključna, dodala je, a Rusija je već organizirala obranu u iščekivanju ukrajinskog protunapada koji bi rusku stranu mogao natjerati da ondje premjesti snage koje se nalaze na drugim dijelovima Ukrajine i tako ih oslabi.

Još jedan problem moglo bi biti povlačenje Wagnerovih plaćenika koji su predvodili napad na razoreni grad. Osnivač te organizacije Jevgenij Prigožin u nedjelju je rekao da će s time početi u četvrtak.

"Od 1. lipnja na bojišnici neće biti niti jedan borac Wagnera dok ne prođemo s reorganizacijom, opskrbom i dodatnim treningom", rekao je Prigožin.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Putin obećao nagrade VIDEO Objavljena snimka Zelenskog: Evo što je točno rekao o padu Bahmuta i Rusima

Njegove su tvrdnje o povlačenju naišle na skepticizam među vojnim analitičarima jer je ovo treći put da je najavio povlačenje iz Bahmuta, što se dosad nije dogodilo niti jednom.

"Situacija se promijenila jer je osvajanje grada završeno, tako da postoji šansa da će otići, ali sumnjam da će se dogoditi u ovom trenutku. Ruskoj će vojsci biti teško pronaći zamjene u tako kratkom roku i Wagner pozicije neće ostaviti neobranjene", rekao je Ian Matvev, ruski vojni analitičar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene