Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SNIJEG NE STAJE

HLADNOĆA I DALJE ODNOSI ŽIVOTE Dvanaestero ljudi smrznulo se u ledenom valu koji je pogodio regiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snijeg i led te niske temperature uzrokovali su niz poteškoća u BiH i Srbiji, gdje je proglašena izvanredna situacija u desetak općina.

Ledeni val koji je pogodio regiju dosad je u Srbiji odnio šest žrtava, a zbog iznimno niskih temperatura i visokih snježnih nanosa proglašena je izvanredna situacija u ukupno 13 općina u južnim dijelovima zemlje, gdje se posljednjih par dana mjere temperature i 27 stupnjeva ispod ništice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedan u pritvoru Hrvati žestoko napadnuti u Srbiji, oglasilo se tužiteljstvo: Udarali su ih rukama i remenima Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata"

Snijega u pojedinim krajevima ima više od 30 centimetara, tijekom noći palo je dodatnih desetak centimetara, ali su snježni nanosi u pojednim krajevima veći od četiri metra pa je mehanizacija lokalnih cestovnih poduzeća neprekidno na terenu kako bi ceste do pojedinih sela učinila prohodnima.

Najteže je na jugoistoku Srbije i u pojedinim zapadnim djelovima zemlje, gdje u polovici općina već četvrti ili peti dan vlada izvanredna situacija. Na Pešterskoj visoravni, na teritoriju općine Sjenica, u blokadi je i dalje nekoliko desetaka sela. Iz ugroženog područja dosad je evakuirano najmanje 130 osoba. Potpuno se zaledilo Vlasinsko jezero, gdje je zbog leda ugrožena 21 vrsta ribe.

Na beogradskim ulicama tijekom prijepodneva vladao je kolaps u prometu, a komunalna poduzeća i Beogradput ne uspijevaju očistiti prometnice jer snijeg, uz temperaturu od 10 stupnjeva ispod nule, i dalje pada i zadržava se se na tlu, s obzirom da posipanje soli zbog vrlo niskih temperatura nema značajan učinak.

Unatoč otežanom održavanju i čišćenju prometnica od snijega kojeg nanosi vjetar, ključni putni pravci u Srbiji su prohodni, no na autocesti od Beograda prema Zagrebu na kolniku ima snijega pa je nužna oprezna vožnja.

Još dva smrtna slučaja izazvana smrzavanjem zabilježena su u Bosni i Hercegovini, izvijestili su danas lokalni mediji ističući kako je time broj žrtava ledenog vala u toj zemlji povećan na šest. Smrznuto tijelo 49-godišnjeg muškarca pronađeno je kod Zvornika u istočnoj Bosni, a još jedan muškarac koji je preminuo zbog pothlađenosti pronađen je kod mjesta Srednje, sjeverno od Sarajeva.

Policija je u oba slučaja provela očevid, a obavljena je obdukcija kojom je potvrđeno kako je smrt prouzročena velikom hladnoćom.

U BiH se nastavljaju i poteškoće u prometu zbog zaleđenih cesta, a u Zenici koja slovi za jedan od gradova u kojima su zabilježene najniže temperature stanovništvo ponovo ima problema s grijanjem. Nakon dvodnevnog kvara na glavnom postrojenju centralnog grijanja on je u utorak poslije podne otklonjen, no cijeli sustav u srijedu je ponovno zakazao jer je procurio glavni kotao za proizvodnju toplotne energije pa je većina stanova u Zenici opet bez grijanja.

U Sarajevu je zbog niskih temperatura noću na srijedu puknula jedna od glavnih vodoopskrbnih cijevi pa je velik dio grada ostao bez vode. Zbog smanjena dotoka s prirodnih izvorišta koji je opet prouzročen niskim temperaturama u noćnim su satima u Sarajevu uvedene drastične redukcije vode. (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene