Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hillary Obami: 'Srami se!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senatorica Hillary Clinton napala je protukandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju Baracka Obamu zbog njegovih e-mail poruka biračima u američkoj saveznoj državi Ohio, nazivajući ih "očitim lažima" zbog kojih ga treba "biti sram".

Vidljivo ljutita, mašući rukama nad glavom, Clinton je na skupu svojih pristaša u Cincinnatiju, Ohio, rekla da Obamin stožer u dva e-maila biračima širi laži o njezinim stajalištima prema univerzalnom zdravstvenom osiguranju i Ugovoru o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA).

Pročitajte i ovo Migranti u SAD-u - 4 Kriza se nastavlja Kroz Meksiko se prema SAD-u kreće karavana migranata: Na granice stiže i konvoj Trumpovih pristaša Ilustracija Sukob Teksasa i Bidena "Božja vojska" krenula prema granici: Kriza na granici odjekuje SAD-om, čeka se Bidenov potez

"Srami se Barack Obama. Vrijeme je da vodiš kampanju dosljedno svojim porukama publici - to je ono što očekujem od tebe", poručila je Clinton.

"Sretnimo se u Ohiou, i raspravimo o tvojoj taktici", rekla je
Clinton, po kojoj Obama nastavlja slati "lažne i diskretitirajuće
mailove s netočnim informacijama biračima u državi Ohio".

U jednom od mailova se navodi da će, prema njezinom prijedlogu, svatko morati kupiti zdravstveno osiguranje, dok se u drugom tvrdi da je Hillary kao prva dama bila glavni zagovornik NAFTE, koju je dogovorio njezin suprug, bivši predsjednik Bill Clinton, a u zakon pretvorio George W. Bush.

"Ja se borim da izmijenim NAFTA-u", kazala je Clinton u subotu. S pogršanjem ekonomske situacije u SAD, gospodarstvo je postao dominantna tema predizborne kampanje, a u državama s rastom nezaposlenosti kao što je Ohio, građani za gubitak radnih mjesta okrivljuju NAFTA-u i druge ugovore SAD-a o slobodnoj trgovini.

Obama je odgovorio da su mailovi točni i da ga čudi zašto ih je Clinton danas pretvorila u temu, kada su stari već nekoliko dana.

"Zbog toga mislim da ima nešto taktički u tome da toga da ona jutros tako uzrujala", rekao je Obama na konferenciji za tisak u Columbusu, Ohio.

Clinton je na skupu usporedila Obamu s predsjednikom Bushem, sugerirajući da se zemlja već jednom kockala s neiskusnim kandidatom koji je obećavao promjene.

Politički analitičari predvidjeli su da će uoči ključnih predizbora u velikim državama Ohio i Teksas 4. ožujka, Clinton odlučno napasti Obamu u pokušaju da preokrene trend, koji mu je donio pobjede na svih 11 predizbora održanih u posljednja tri tjedna.

Kampanji Hillary Clinton, koja je bila usredotočena na pobjedu na "super utorak" 5. veljače kada su predizbori održani u 22 države, nakon toga ponestalo je sredstava i organizacije u ostalim saveznim državama. U nastavku procesa predizbora, Obamina kamanja ostvaruje premoć na financijskom i ogranizacijskom planu, dobijajući sve širu podršku među gotovo svim kategorijama birača.

Uoči predizbora u Ohiou i Teksasu, Clinton i Obama izjednačeni su na nacionalnoj razini, sa 44 posto glasova za Clinton, 43 za Obamu i 13 posto neodlučnih demokratskih birača, prema prosjeku tri ankete koji u subotu objavljuje CNN.

Prema anketi ABC/Washington Posta, Cliton u Ohiu ima 50 posto podrške a Obama 43 posto, dok su u Teksasu izjednačeni s 48 posto za Clinton i 47 posto za Obamu.

Po broju delegata za nacionalnu konvenciju, na kojoj treba 2.025 glasova za nominaciju, Obama vodi s 1.319, prema 1.250 za Clinton. Iako je Clinton pobjedila u 12 država a Obama u 24, postoji približna izjednačanost u broju delegata, kao rezultat njezinih pobjeda u velikim državama kao što su Kalifornija, New York i New Jersey. Od velikih država, Obama je do sada pobijedio samo u svom Illinoisu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene