Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Jedan jasan cilj

HDZ BiH osudio odluku Inzka o statutu Mostara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ BiH oštro je osudio odluku visokog predstavnika Valentina Inzka oko promjena Statuta Mostara tvrdeći da je odluka donesena kako bi se Hrvatima pokazalo da su nepoželjni u BiH i kako ne bi dobili mjesto gradonačelnika jednog većeg središta u BiH.

‘Evidentno je kako je odluka donesena s jednim vrlo jasnim ciljem - spriječiti Hrvate da imaju barem jednog gradonačelnika u većim središtima u BiH. Ako je preko ovakve odluke visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko želio poslati poruku Hrvatima kako su nepoželjni u BiH ili kako su narod trećeg reda, jasno mu šaljemo odgovor da BiH može preživjeti isključivo ako su tri konstitutivna naroda ustavno jednakopravna u BiH’, navodi se u priopćenju HDZ-a BiH objavljenom u utorak.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Iz ove stranke pozvali su Vijeće za provedbu mira (PIC) da nakon odluke o izmjeni Statuta Mostara ‘žurno transformira OHR u Ured EU i da se BiH konačno oslobodi protektorata’. Iz HDZ-a BiH je objašnjeno kako je Inzkova odluka donesena pod pritiskom bošnjačkih političara u BiH te da je prekršio obećanje kako neće mijenjati pravila biranja gradonačelnika Mostara.

Austrijski diplomat na mjestu prvog čovjeka međunarodne uprave u BiH Inzko nametnuo je u ponedjeljak izmjene Statuta Mostara kako bi se omogućio izbor gradonačelnika 440 dana nakon održanih općinskih izbora u Mostaru. Novi gradonačelnik mora se izabrati u roku od tri dana. Izmjenama statuta predviđeno je da vijećnici u trećem krugu gradonačelnika biraju s potporom obične većine, a ne natpolovičnom od 35 vijećnika koliko obuhvaća Gradsko vijeće Mostara. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene