Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva faza razmjene

Hamas oslobodio Gilada Shalita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski islamistički pokret Hamas oslobodio je izraelskog vojnika Gilada Shalita, potvrdili su ujutro palestinski i izraelski izvori.

Izraelski vojni izvori u Jeruzalemu su za France presse potvrdili da se Shalit trenutno nalazi u Egiptu odakle će nakon pregleda biti upućen prema Izraelu.

'Shalit je predan egipatskoj strani, ali neće biti predan Izraelcima prije dolaska svih oslobođenih palestinskih zatvorenika', izjavio je Hamasov predstavnik u Gazi.

Prva faza razmjene, koja će trajati nekoliko sati, okončat će sagu Shalitova zatočaništva u Gazi koja je pet godina okupirala Izraelce. Hamas je Shalita predao Egiptu, koji je posredovao u sporazumu, a Egipćani će ga predati Izraelcima u isto vrijeme kada 477 zatvorenih Palestinaca bude službeno pušteno.

Shalit, sada star 25 godina, otet je u lipnju 2006. godine. Kidnapirali su ga militanti koji su prokopali tunel u Izrael iz Pojasa Gaze i iznenadili njegovu tenkovsku posadu. Dvojica njegovih kolega ubijena su u tom napadu. Posljednji ga je put javnost vidjela 2009. na Hamasovoj videosnimci, blijeda, mršava i iscrpljena.

Shalit će nakon puštanja helikopterom biti prevezen u vojnu bazu u središtu Izraela gdje će ga dočekati obitelj i premijer Benjamin Netanyahu. Hamas, pak, priprema herojski doček u Gazi za svoje oslobođene članove. (Hina)

Pročitajte i ovo Ismail Hanija Zračni napad Izraelci ubili tri sina i unuke šefa Hamasa u Gazi, on poslao važnu poruku Bijeg s festivala Supernova Užas u Izraelu Objavljena jeziva svjedočanstva Hamasova pokolja na glazbenom festivalu: "Prošli smo sate horora. To je bio masakr"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene