Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda u Haagu:

Nizozemska odgovorna za smrt 300 žrtava iz Srebrenice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je prvi put da je jedna država okrivljena za ubojstva. U presudi je istaknuto kako nizozemske mirovne snage nisu zaštitile Bošnjake koji su se nalazili u UN-ovoj zaštićenoj enklavi.

Na sudu u Haagu izrečena je presuda prema kojoj se Nizozemska smatra odgovornom za smrt više od 300 žrtava srebreničkog genocida, objavio je BBC.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Izrael bombardirao Rafu - 2 Na najvišem sudu UN-a Velesilu teško optužili i traže hitne mjere: "Time su omogućili genocid..."

U presudi je istaknuto kako nizozemske mirovne snage nisu zaštitile Bošnjake koji su se nalazili u UN-ovoj zaštićenoj enklavi.

Srebrenica: Pokopano 175 žrtava uz poruku da se genocid nikad ne zaboravi

'Nizozemska je odgovorna za gubitak koji su pretrpjeli članovi obitelji koje su bosanski Srbi deportirali iz zaštićene enklave u Potočarima 13. srpnja 1995. godine', navodi se u presudi.

Nizozemsku je tužilo 8.000 Srebreničana, a u tužbi ispisanoj na 200 stranica posebno je izdvojeno da nizozemske 'plave kacige' nisu poduzele odgovarajuće korake kako bi spriječili masakr u Srebrenici kada je Vojska Republike Srpske zauzela grad, nakon čega je ubijeno više od 8.000 ljudi.

I 19 godina nakon krvavog pokolja on se svima smije u lice

UN je Srebrenicu proglasio sigurnim područjem za civile 1993. godine. No, nakon dvije godine opsade Ratko Mladić je sa svojim trupama ušao u Srebrenicu, a tisuće Bošnjaka potražilo je sigurnost u Potočarima, gdje su bili smješteni nizozemski mirovnjaci.

Nizozemski vojnici predali su u ruke Vojske Republike Srpske 13. srpnja 1995. godine više od sedam tisuća muškaraca i dječaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene