Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gusti oblak dima peti dan zaredom prekriva Buenos Aires i okolicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gusti oblak dima izazvan šumski požarima i peti dan zaredom prekriva Buenos Aires i okolne pokrajine, paralizirajući promet u argentinskom glavnom gradu i oko njega, prenose svjetske agencije.

Argentinski mediji javljaju da je stanje u cestovnom i u zračnom prometu nešto poboljšano. Cesta broj 14 koja povezuje Argentinu s Brazilom i Paragvajam ponovno je otvorena za promet, no vlasti ne isključuju mogućnost njezina ponovnog zatvaranja ukoliko bude potrebno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sreća u neopreznosti VIDEO: Djevojčica čudesno izbjegla tragediju u naletu vlaka Slika nije dostupna I to slučajno Stanovnik argentinske stepe pronašao prethistorijske ostatke

I manja zračna luka u neposrednoj blizini glavnoga grada danas je bila otvorena za polijetanje nekoliko zrakoplova na domaćim linijama, no zrakoplovima je dopušteno slijetanje isključivo na pistu međunarodne zračne luke Ezeize 30 km južno od Buenos Airesa. Uprava zračne luke putnike je zamolila za strpljenje zbog kašnjenja, izvijestio je France presse.

"U nekim je područjima dim manje gust nego prethodnih dana", izvijestio je guverner pokrajine Buenos Aires Daniel Scioli. No, unatoč manjem poboljšanju općeg stanja, situacija se neće normalizirati do prvih kiša, koje prognostičari predviđaju tek za nekoliko dana.

Agencija Reuters prenosi kako se glavnim gradom širi miris paljevine, a vidljivost u njemu smanjena je na 500 metara. Mnogi se stanovnici žale na poteškoće s disanjem i vidom. U prethodnih se nekoliko dana dogodilo više prometnih nesreća u kojima je poginulo najmanje sedmero ljudi, a ima i ozlijeđenih.

Argentinska vlada tvrdi da su za katastrofu u delti rijeke Parane, prirodnom rezervatu, odgovorni zemljoradnici i ribari. Vatra kojom se polja pripremaju za novu sjetvu, zahvatila je površinu od gotovo 700 četvornih kilometara, a satelitske slike pokazuju da se dim proširio čak i iznad susjednog Urugvaja. Vlada je seljake optužila da su paljenjem polja željeli uštedjeti novac na štetu okoliša, no oni su to opovrgli. U Buenos Airesu živi tri milijuna stanovnika, a svakodnevno ih ondje na posao stiže još pet milijuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene