Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivena prava pozadina

Sirija: Tijek događaja koji je doveo do bombaškog pokolja u autobusnom konvoju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se itko pitao tko je i s kojim povodom raznio dio konvoja u samoubilačkom napadu automobilom bombom u Siriji, u kojem je ubijeno čak 126 osoba te ranjeno gotovo njih 300, možda će odgovore pronaći u tekstu koji prenosimo iz uglednog britanskog lista The Guardian.

Nedavno su Iran, Katar i četiri bliskoistočne glavne takozvane narodne vojske dogovorile masovnu evakuaciju civila iz četiri sirijska sela, dva sunitska i dva šijitska. Taj dogovor i plan je stao u mjestu nakon bombaškog napada na autobusni konvoj u Siriji, koji je rezultirao jednim od najgorih zločina u Sirijskom ratu dosad. U tom napadu, ubijeno je čak 126 osoba, među kojima i mnoštvo djece te ranjeno još gotovo 300 ljudi.

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Na marginama tog događaja, u Iraku se u međuvremenu odvijala dramatična situacija s katarskim zrakoplovom koji je poslan na preuzimanje 26 otetih članova vladajuće obitelji iz Dohe (glavnog grada Katara). Naime, zrakoplov je tamo stajao pet dana, a otmica je zapravo usko povezana s događajima navedenim u Siriji, piše Guardian.

Katar u sredini

Iračke vlasti vjeruju da je u katarskom zrakoplovu, koji je u Bagdad stigao protekle subote, bio prenesen novac, točnije više milijuna dolara kako bi se osiguralo oslobađanje navedenih 26 članova kraljevske obitelji.

Katarski dužnosnici koji su zrakoplovom stigli u Bagdad, nisu dopustili osiguranju aerodroma da provjeri sadržaj velikih torbi s kojima s se iskrcali. Upravo zbog tog razloga visoki irtački dužnosnici vjeruju da je u tim torbama bila višemilijunska otkupnina za članove katarske kraljevske obitelji, koju su katarski dužnosnici nosili iračkoj narodnoj vojsci Keta’eb Hezbolah te dvije sirijske skupine, koje su pristale osigurati šijitski dio razmjene civila (iz spomenuta četiri sela u Siriji). Prva od te dvije skupine je Hayat Tahrir al-Sham, koja je inspirirana al-Kaidom, a druga je islamistička skupina Ahrar al-Sham.

Sela o kojima je riječ, kad se priča o evakuaciji civila su Madaya i Zabadani (sunitski) te Fua i Kefraya (šijitski).

Oni su dio koreografirane razmjene u kojoj sirijski režim niti na koji način nije sudjelovao, a plan evakuacije je u međuvremenu opet nastavljen.

Iran kao pokretač

Guardian isto tako piše da je plan uvrstio neke od najprominentnijih igrača u čitavoj regiji Bliskog istoka, otkrivajuči njihove veze s moćnim lokalnim narodnim vojskama te njihov utjecaj na slabu državnu vlast u Bagdadu, Damasku i Bejrutu.

Iran je bio jedan od najranijih pokretača plana evakuacije civila, točnije njih oko 50.000 iz dva spomenuta šijitska grada u Siriji, a iranski dužnosnici direktno su pregovarali s vođama spomenute islamističke skupine Ahrar al-Sham. Nadalje, narodne vojske koje imaju direktnu potporu Irana, pod opsadom su u ta dva sela posljednje četiri godine.

Otmica koja je promijenila sve

Pregovori Irana s navedenim islamskim ekstremistima su se odugovlačili, sve dok za pregovarački stol nije došla vijest o sudbini članova katarske kraljevske obitelji u studenom 2016. godine. Navedenih 26 članova katarske obitleji uhvaćeno je i oteto još u prosincu 2015. godine u južnom dijelu Iraka, dok su bili dio potjere, koju je presreo konvoj od oko 100 naoružanih boraca. Otad im se gubi svaki trag, sve do studenog mjeseca 2016. godine i spomenutih pregovora sa sirisjkim islamistima.

U međuvremenu su Hezbolah, koji sudjeluje u ratu u Siriji na strani režima Bašara al-Asada i Ahrar al-Sham, potpisali memorandum ranije u travnju, a taj memorandum je pod garancijom Katra. Istovremeno, iračka narodna vojska koja je otela članove katarske kraljevske obitelji, preselila je taoce u Bagdad, gdje se priprema jedna od najosjetljivijih i politički nabijenih razmjena talaca u novijoj povijesti Bliskog istoka.

Najnovije informacije koje prenose strani mediji kažu da je oslobođeno svih 26 katarskih članova kraljevske obitelji koji su u prosincu 2015. oteti na jugu Iraka, rekao je jedan visoki dužnosnik iračkog ministarstva unutarnjih poslova.

Teorija koja upućuje na razlog bezočnog stradavanja civila

Guardian piše kako izvori bliski tim pregovorima ističu da je bombaški napad na konvoj odgodio taj čitav proces, ali ga nije u potpunosti zaustavio. Visoki irački dužnosnik koji je upoznat s tim pregovorima kaže da će taoci biti vjerojatno zadržani dok svima koji žele napustiti dva šijitska sela, to ne bude i omogućeno.

U spomenutom bombaškom napadu na autobusni konvoj, koji se dogodio prošle subote, ubijeno je tridesetak boraca Ahrar al-Shama i Hayat Tahrir al-Shama. Prvi rezultati istrage oko napada sugeriraju da je automobil bomba stigao iz obližnjih sela u rukama sirijskih pobunjenika. Jedna od teorija koja kruži među sirijskim pobunjenicima jest ta da je napad provela frakcija koja je izostavljena iz obećane isplate.

U međuvremenu, svakuacija je obnovljena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene