Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Abhazija, proruski orijentirana regija Gruzije koja se želi odvojiti, pozivajući se na kosovski presedan, u petak je od međunarodne zajednice zatražila priznanje neovisnosti, prenijele su ruske novinske agencije.


"Nakon što je neovisnost Kosova priznao velik broj zapadnih država, geopolitička situacija se značajno izmijenila, a pojavili su se i uvjeti za priznanje neovisnosti Abhazije", stoji u priopćenju abhazijskog "parlamenta" što su ga prenijeli Itar-Tass i Interfax.

Vezani članci Joe Biden Bidenova vlada uvela prve sankcije Iranu: "Koristit ćemo se svim prikladnim sredstvima da krivci za povredu ljudskih prava odgovaraju" Slika nije dostupna Južna Osetija traži priznanje poput Kosova

Abhazijski "parlament", u spomenutom tekstu posebno se obraća dvama domovima ruskog parlamenta, zatim UN-u i OESS-u.

Od proglašenja kosovske neovisnosti, Abhazija i Južna Osetija najavile su zahtjev za priznanjem od Moskve i međunarodne zajednice.

Obje su regije jednostrano proglasile neovisnost odmah nakon raspada SSSR-a 1992., nakon čega je u Gruziji došlo do oružanih sukoba. Ove dvije de facto neovisne gruzijske regije, Moskva podupire.