Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka o aktiviranju paketa

Grčkoj odobreno 110 milijardi eura u sljedeće tri godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija zemalja članica euro-zone donijeli su u nedjelju na izvanrednom sastanku u Bruxellesu odluku o aktiviranju paketa pomoći Grčkoj u visini od 110 milijardi eura za sljedeće tri godine, izjavio je nakon sastanka šef euro-skupine Jean-Claude Juncker.

'Odlučili smo aktivirati plan pomoći Grčkoj', izjavio je Juncker na konferenciji za novinare. Od 110 milijardi eura, 80 milijardi će dati zemlje članice euro-zone, a ostatak Međunarodni monetarni fond. Juncker je inzistirao da je odluka donesena danas na razini ministara financija i da to pitanje neće biti otvarano na izvanrednom summitu čelnika euro-zone, koji će se održati u petak, 7. svibnja. Juncker je dodao da će čelnici 16 zemalja euro-zone razgovarati o ekonomskom vladanju u euro-zoni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stiže pomoć MMF-a Grčka napokon dogovorila reforme Slika nije dostupna Većina Grka protiv međunarodnih zajmova Grčki ministar financija protiv referenduma o euru

>> Dogovor: Grčka odlučna uštedjeti 30 milijarda eura

Grčka bi prve uplate trebala dobiti prije 19. svibnja kada joj na naplatu stiže oko devet milijardi eura duga. Da bi dobila paket pomoć Grčka je zauzvrat morala prihvatiti niz dosad nezabilježenih mjera štednje i kresanja troškova. Taj program, dogovoren s EU-om i MMF-om, predviđa da će Grčka svoj proračunski manjak ove godine s 13,7 posto smanjiti na 8,1 posto, 2011. godine na 7,6 posto, a 2012. na 6,5 posto.

Paket mjera za spas grčkog gospodarstva uključuje i povećanje PDV-a (porez na dodanu vrijednost) s 21 na 23 posto, smanjenje plaća i mirovina u javnom sektoru i povećanje poreza na gorivo, alkohol i duhanske proizvode za 10 posto. Provedbu toga programa pozorno će pratiti zemlje članice euro-zone i MMF, koji će svaka tri mjeseca provjeravati stanje stvari. Unatoč tome, grčki ministar financija George Papakonstantinu smatra da njegova zemlja ne gubi suverenost.

'Nismo pod tutorstvom'

'Ni u kojem slučaju ne osjećamo da smo stavljeni pod tutorstvo. Mi smo članica euro-zone, koja je preuzala odgovornost', rekao je Papakonstantinu. Istog je mišljenja i Juncker, koji je istaknuo da odbacuje izraz 'tutorstvo'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene