Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grčka i Makedonija izrazile namjeru da riješe spor oko imena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Grčke i Makedonije Dora Bakojanis i Antonio Milošoski danas su nakon sastanka u Bruxellesu istaknuli odlučnost svojih zemalja za rješavanje spora oko službenog imena Makedonije, objavile su agencije.

"Bio je to koristan razgovor i iskrena razmjena ideja, koji pokazuju želju dviju vlada za postizanjem rješenja", kaže se u priopćenju koje je nakon razgovora objavilo grčko ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči summita Grčka Makedoniji opet prijeti vetom na članstvo u NATO-u Slika nije dostupna Grčki i makedonski dužnosnici ne uspijevaju riješiti spor oko imena

Makedonija se nada pozivnici za ulazak u članstvo NATO saveza na summitu u Bukureštu početkom travnja i zato želi postizanje rješenja u predstojećim tjednima, jer je Grčka, kao članica saveza, zaprijetila vetom na njezin ulazak ako Makedonija ne izmijeni ime, koje nosi i najsjevernija grčka pokrajina.

"Dvije strane sa zanimanjem očekuju svoj sastanak s (posrednikom UN Matthewom) Nimetzom u utorak u New Yorku", stoji u priopćenju.

Spor oko imena Makedonija, koji Grčka smatra svojim povijesnim nasljeđem, traje od 1991., otkad Atena blokira međunarodno priznanje te države pod tim imenom.

Republika Makedonija se svojim imenom služi u bilateralnim odnosima s nekim zemljama, među kojima sa SAD, Rusijom, Kinom i Kanadom, ali je u UN i dalje prisutna kao "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija" (FYROM).

Kako bi se nakon 17 godina ipak izašlo iz pat-pozicije, Nimetz je 20. veljače predložio da se Makedoniji daju dva imena - jedno kojim bi se služila interno i u bilateralnim odnosima s nekim zemljama i drugo za međunarodnu uporabu i na putovnicama njezinih državljana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene