Obavijesti Video Pretražite Navigacija
120 milijardi tijekom tri godine

Grčka dogovorila paket pomoći s EU-om i MMF-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer George Papandreu objavio je u nedjelju da je postignut dogovor s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom o multimilijunskom finacijskom paketu spasa za prezaduženu grčku državnu blagajnu, javljaju agencije.

'Učinit ću sve kako bi izbjegao bankrot države. Svaki će stanovnik Grčke biti pozvan na teška odricanja i žrtve kako bi se izbjegla propast', rekao je Papandreu tijekom sjednice vlade. 'Ta odricanja će nam dati 'zraka' i vremena da napravimo nužne promjene u zemlji', dodao je. Ovo je prvi put da skupina 16 zemalja s eurom kao valutom (eurozona) donosi financijski paket pomoć za neku od svojih članica. Mnogi analitičari taj potez smatraju nužnim kako bi eurozona uopće ostala na okupu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treba riješiti probleme MMF: 'Odgoda plaćanja ne pomaže u krizi' Slika nije dostupna Ciprasova ponuda izazvala nezadovoljstvo u Grčkoj

Precizne financijske pojedinosti sporazuma bit će poznate nakon sastanka ministara financija eurozone koji počinje u 16 sati u Bruxellesu. Po najavama, očekuje se da će paket pomoći EU-a i MMF-a iznositi 45 milijardi eura samo ove godine, odnosno oko 120 milijardi eura tijekom iduće tri godine. To bi Grčkoj, koja je dužna više od 300 milijardi eura, trebalo biti dostatno za plaćanje dospjelih obaveza na srednji rok. Već 9. svibnja Grčkoj dolazi na naplatu devet milijuna eura duga.

Pregovori između grčke vlade, Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke počeli su 21. travnja i trajali sve do subotu kasno navečer. Papandreu je rekao da će mjere štednje zahvatiti javni sektor, mirovine i plaće, ali neće dirati privatni sektor, kao što se strahovalo. Bit će, također, novih povećanja poreza i velikih rezova za obranu i zdravstvo. Čelnici grčkih sindikata govorili su da EU i MMF ktraže ukidanje 13. i 14. plaće, zamrzavanje plaća na tri godine, povećanje PDV-a s 21 na 23 posto i pomicanju mirovinske dobne granice sa 62 na 67 godina, ali to još nije potvrđeno. Grčke mjere štednje trebao bi tijekom dana objaviti ministar financija George Papakonstantinu.

Papandreu je izjavio da razumije 'ljutnju građana', aludirajući na jučerašnje sukobe u Ateni i Solunu i najavljeni opći štrajk za srijedu, ali je Grke pozvao na 'novo domoljublje i novu kolektivnu svijest'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene