Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bili su predvodnici, no sada je kraj

Državni tajnik pojasnio zašto se vraćaju tradicionalnim obrazovnim metodama: "Ovaj će trend slijediti cijeli zapadni svijet"

Švedska smanjuje korištenje digitalnih tehnologija u školama. Odlučili su se vratiti knjigama i tradicionalnim alatima učenja. Zašto su se odlučili na takav potez i kakav im je plan, za Dnevnik Nove TV otkrio je državni tajnik iz švedskog Ministarstva obrazovanja Erik Scheller. S njim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Švedska je bila preteča kada je riječ o uvođenju digitalnih tehnologija u škole. Zašto sada odustajete od toga, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

"Nismo odustali od toga. Znamo da u digitalnom okruženju ljudi manje čitaju i manje pišu. Sada se suočavamo s krizom čitanja u švedskim školama i moramo napraviti preinake. Pokušat ćemo smanjiti korištenje ekrana i pojačati korištenje knjiga u školama", odgovorio je državni tajnik iz švedskog ministarstva obrazovanja Erik Scheller.

Koliko su do sada koristili digitalne tehnologije u školama, zanimalo je reporterku.

"Jako puno se koristi, rekao bih. Zaostajemo kada je riječ o korištenju knjiga. Često ih potpuno zamijene digitalni alati u brojnim školama. Sada vidimo drugu stranu svega toga. Dosta se digitalni alati koriste u predškolskom odgoju i oko toga smo zabrinuti. Morate imati digitalne vještine, nećemo sve maknuti. Za najmlađe učenike i za djecu u predškolskoj dobi pokušat ćemo smanjiti digitalne alate i pojačati korištenje knjiga i tradicionalnih alata", kaže Scheller.

Pročitajte i ovo Oslikano raskrižje Masarykove i Preradovićeve Dan bez automobila Grad časti Zagrepčane: U petak besplatan prijevoz tramvajima i autobusima

"Reducirat ćemo posebno za malenu djecu, u predškoli. Tu ćemo se zbilja pokušati odmaknuti od toga. A kada govorimo o mlađim učenicima, tu ćemo reducirati. Što se tiče srednjih škola i fakulteta, naravno da trebamo imati dostupne digitalne alate. Međutim, za malenu djecu znamo da je čitanje i pisanje u analognom okruženju ključno za razvoj njihovih osnovnih vještina", dodao je.

Na pitanje smiju li djeca koristiti mobitele u školama, odgovara: 

"Trenutačno svaki ravnatelj ima pravo uvesti zabranu korištenja mobitela tijekom cijelog dana. Može im uzeti mobitel i vratiti ga nakon nastave. Mislim da je to dobar smjer", kaže državni tajnik.

Kada je riječ o digitalnim tehnologijama, imate li kakav savjet za kolege u Hrvatskoj, pitala je još reporterka Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Salko Zildžić nosi oznaku "počasna" Zastupnik koji uhićen zbog skrivenog oružja imao i iskaznicu tajne službe: Ne zna se kako je došao do nje

"Mi u Švedskoj odlučili smo dublje se pozabaviti ovim problemom. Uzet ćemo u obzir znanost. Vidimo da je čitanje i pisanje u analognom okruženju najvažnije. Mislim da će ovaj trend slijediti cijeli zapadni svijet kada spozna da smo možda otišli predaleko s digitalizacijom", poručio je Scheller.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene