Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

EU šalje vatrogasce, helikoptere...

VIDEO Vatrena stihija guta predgrađe Atene, u zraku se osjeća miris paljevine: "Glavni prioritet je spasiti živote''

Grčki vatrogasci svim se silama trude obuzdati golemi požar u sjevernim predgrađima Atene, prije nego vjetar ponovo ojača, javljaju u srijedu agencije.

"Na periferiji grada vlada noćna mora. Glavi prioritet je spasiti živote ljudi", rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis nakon što je obišao pogođeno područje. Od rane zore u gašenju požara sudjeluju i helikopteri i avioni. Vjetar je oslabio i vatrogasne brigade nastoje iskoristiti to zatišje.

"Nadamo se da ćemo požar staviti pod kontrolu prije nego vjetar ponovo počne puhati", kazao je vođa vatrogasne brigade za državnu televiziju. Za sada nema dojava o žrtvama, a dan ranije je evakuirano nekoliko naselja.

Zbog gustog dima jutros je u Ateni vidljivost smanjena, a u zraku se osjeća miris paljevine. Pepeo pada po kućama te su stanovnici zamoljeni da ne izlaze iz kuća i zatvore prozore.

Pročitajte i ovo Miro Bulj - 1 SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Bulj: ''Ukinite vremensko ograničenje za rad ugostiteljskih objekata. Inače će brojne obitelji ostati bez egzistencije''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Danas 271 novi slučaj zaraze: Blagi porast broja novozaraženih u županiji koja je dosad imala povoljnu epidemiološku situaciju

Danas se u Ateni ponovo očekuju jako visoke temperature, oko 43 i 44 stupnja Celzija, a meteorolozi upozoravaju da će se nesnosne vrućine produljiti do kraja vikenda. Požari su također planuli na otocima Eubeji, na poluotoku Peloponezu te osocima Kosu i Rodosu. Do utorka navečer u Grčkoj je bilo 40 aktivnih požara.

Požari u Europi: EU šalje zrakoplove, helikoptere i vatrogasce

Europska komisija je u srijedu priopćila da je poslala zrakoplove, helikoptere i vatrogasne ekipe u Italiju, Grčku, Albaniju i Sjevernu Makedoniju kako bi tim zemljama pomogla u gašenju šumskih požara.

Dva kanadera iz Francuske poslana su na stradala područja u Italiji, navodi europsko izvršno tijelo u priopćenju. Dva protupožarna zrakoplova s Cipra pružaju pomoć Grčkoj, uz vatrogasnu ekipu koja gasi požar na terenu, dodaje.

Dva helikoptera za pomoć operacijama u Albaniji poslale su Češka i Nizozemska, a Slovenija je u Sjevernu Makedoniju uputila ekipu s 45 vatrogasaca. Pomoć je poslana u okviru sustava civilne zaštite EU-a i Komisija snosi najmanje 75 posto troškova prijevoza.

"Radimo 24 sata u danu kako bismo poslali pomoć dok požari bjesne u Europi", komentirao je europski povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič, uputivši zahvalu zemljama koje su poslale pomoć.

"Civilna zaštita EU-a pazi na to da se naši mehanizmi za suzbijanje požara koriste u najvećoj mogućoj mjeri. Ovo je izvrstan primjer solidarnosti EU-a kad se ukaže potreba", istaknuo je.

EU je ovog tjedna poslao tri protupožarna zrakoplova u Tursku kojom haraju najgori požari u zadnjih desetak godina. Ovi požari u kojima je poginulo osam ljudi, uništavaju šume, njive i nastanjena područja uz obalu.

U Grčkoj, koju je prije tjedan dana zahvatio najgori toplinski val u zadnjih trideset godina, vatrogasci su se u srijedu borili s više požara, među kojima je velik požar sjeverno od Atene, odakle je u utorak navečer evakuirano tristotinjak ljudi.

U Albaniji je jedna osoba u utorak izgubila život u šumskom požaru u okolici Gjirokastre, na jugu zemlje, gdje se vatrogasci i vojska bore s više desetaka požara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene