Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri puta veća od Manhattana

Golema santa leda odvojila se od glečera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Santa leda četiri puta veća od Manhattana odvojila se od jednog od dvaju glavnih glečera na Grenlandu, što je najveći takav događaj na Arktiku u gotovo 50 godina, objavili su znanstvenici.

Novi ledeni otok, koji se od glečera odvojio u četvrtak, putuje prema tjesnacu Nares, oko 1.000 kilometara južno od Sjevernog pola, između Grenlanda i Kanade.

Pročitajte i ovo Grenland (Foto: AFP) - 1 Traže odštetu Žene s Grenlanda tuže Dansku zbog kampanje prisilne kontracepcije: "Bilo je kršenja zakona i ljudskih prava" Slika nije dostupna Foto: Od Antarktika se odvojio ledenjak veličine sedam Manhattana!

Santa ima površinu 260 kilometara četvornih, a debela je kao gotovo pola visine Empire State Buildinga, rekao je Andreas Muenchow, profesor oceanologije na Sveučilištu Delaware, dodajući kako je očekivao da će se to dogoditi, ali ne i da će santa biti toliko velika.

‘Voda koja čini tu santu mogla bi omogućiti rijekama Delaware i Hudson da teku više od dvije godine’, rekao je. ‘Bilo bi je dovoljno i za napajanje cijelog javnog vodovoda SAD-a 120 dana’.

‘Nitko ne može tvrditi da je za santu leda odgovorno globalno zatopljenje. S druge strane, nitko ne može tvrditi da nije’, istaknuo je. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene